16.10.2023. 17:54
0
Jedini preostali izlaz sa stanovnike Gaze je Egipat, do njega je gotovo nemoguće doći, a neki tvrde i da je zatvoren
Egipat se suočava sa sve većim pritiskom da djeluje dok je susjedna Gaza pogođena izraelskim udarima nakon brutalnog napada Hamasa na Izrael prošlog vikenda.

Nakon napada Hamasa, Izrael je zatvorio svoja dva granična prijelaza s Gazom i uveo “potpunu opsadu” teritorije, blokirajući opskrbu gorivom, strujom i vodom.

Zbog toga je prelaz Rafa između Gaze i Egipta ostao jedini održivi izlaz za izvlačenje ljudi iz enklave i zaliha u nju.

Ali prelaz je bio zatvoren veći dio protekle sedmice, jer ni stanovnici Gaze ni strani državljani nisu mogli preći, a tone vitalnih humanitarnih zaliha za ljude u Gazi gomilaju se na egipatskoj strani granice.

Palestinski granični zvaničnik rekao je za CNN da je Egipat betonskim pločama blokirao kapije prelaza. Egipat je negirao izvještaje da je zatvorio svoju stranu prelaza i rekao da je palestinska strana oštećena uzastopnim izraelskim zračnim napadima.

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je za CNN u subotu da je prelaz otvoren, ali je zračno bombardiranje učinilo puteve “neoperativnim”.

Bidenova administracija je vodila razgovore s Izraelom i Egiptom o osiguranju sigurnog prolaska Amerikanaca i drugih civila iz Gaze tim putem. 

Egipat, koji već ima problema sa  milionima migranata, zabrinut je zbog mogućnosti da stotine hiljada palestinskih izbjeglica pređu na njegovu teritoriju. Više od dva miliona Palestinaca živi u Gazi, gusto zbijenoj obalnoj enklavi koja je pod intenzivnim izraelskim bombardiranjem, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.