2.12.2023. 12:13
2
Misteriozna upala pluća stigla nakon Kine u Europu: "Otporna je na antibiotike i pogađa djecu"
U Danskoj je povećana stopa mikoplazme pneumonije, bakterijske infekcije koja je otporna na mnoge antibiotike. Isti je patogen kriv i za 'misteriozni' val upale pluća kod djece

Nova bakterijska infekcija pluća pogodila je Dansku. Nakon Kine i u Europu je stigla bolest koja je otporna na pencilin, piše Daily Mail.

Stručnjaci su je nazvali ‘sindromom bijelih pluća’ zbog načina na koji se oštećenja na plućima vide kod djece.

U Danskoj je povećana stopa mikoplazme pneumonije, bakterijske infekcije koja je otporna na mnoge antibiotike. Isti je patogen kriv i za ‘misteriozni’ val upale pluća kod djece.

Danski stručnjaci su otkrili kako su se stope udvostručile i da će ove zime više djece biti zaraženo. Slična situacija je i u Nizozemskoj gdje sve više djece ima upalu pluća.

Mikoplazma pneumonija se javlja kao blaga bolest, slična gripi, a zaraženi pate od vrućice, umora, glavobolje, grlobolje i dugotrajnog kašlja. Najčešće se razbole djeca od šest do 12 godina.

Danski stručnjaci su upozorili kako je ovaj fenomen, osim kod njih i u Kini, zabilježen u Švedskoj i Singapuru.

Kinezi su poručili kako kod njih nema razloga za brigu.

– To je vrlo čest fenomen u mnogim zemljama, au Kini je stavljen pod učinkovitu kontrolu – ispričao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi.

Građani smatraju kako je povećan broj slučajeva respiratornih bolesti posljedica ukidanja covid-mjera i hladnog vremena.

Tajvanski medij FTV News izvijestio je kako su bolnice u Pekingu, Liaoningu i drugim gradovima ‘preplavljene bolesnom djecom’ te da se roditelji pitaju skrivaju li im vlasti nešto…

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.