3.12.2023. 22:30
0
Stoltenberg: NATO treba da bude spreman i na loše vijesti iz Ukrajine
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da zapadni vojni savez treba da bude spreman i na loše vijesti sa ukrajinskog fronta, ne precizirajući detalje.

- Ratovi se odvijaju u fazama. Moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima. Trebalo bi da budemo spremni i na loše vijesti - rekao je Stoltenberg za njemački ARD u vrijeme kada zapadni saveznici raspravljaju o vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini, a Moskva povećava broj vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je 1. decembra ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na 1,3 miliona. Linije fronta su gotovo bez promjene posljednjih mjeseci, uprkos ukrajinskoj kontraofanzivi tokom ljeta.

Ukrajinci su tokom kontraofanzive koristili krstareće rakete kako bi potisli rusku flotu u Crnom moru i nanijeli su štetu Rusiji duboko na njenoj teritoriji, što je Stoltenberg ocijenio kao "velike pobjede iako nisu uspjeli da pomjere liniju fronta", prenosi briselski portal Politiko.

Stoltenberg je pozvao članice NATO-a da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog stanja u evropskoj odbrambenoj industriji.

- Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo - rekao je Stoltenberg, pozivajući vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa.

On je kazao da pobjeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već da bi predstavljala i opasnost za ostale saveznike, prenosi RSE.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.