5.12.2023. 18:18
0
Evropa strahuje od terorističkih napada za Božić i Novu godinu
Visoka dužnosnica Europske unije danas je upozorila na ogroman rizik od terorističkih napada tokom nadolazeće praznične sezone.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove, Ylva Johansson, istakla je da je polarizacija u društvu uzrokovana ratom Izraela i Hamasa povećala rizik od napada.

Ova upozorenja stižu nakon nedavnog napada nožem u Parizu, gdje je jedan turist izgubio život. Europska unija, odgovarajući na povećani rizik, osigurala je dodatnih 30 miliona eura za jačanje mjera sigurnosti, izjavila je Johansson.

Unatoč upozorenju, nije precizirala konkretni razlog za uzbunu. "Vidjeli smo nedavno u Parizu, nažalost, vidjeli smo to i ranije", dodala je prije sastanka ministara unutarnjih poslova EU.

Ministrica unutrašnjih poslova Njemačke, Nancy Faeser, također je izrazila sličnu zabrinutost, naglašavajući visok rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije radikalnih islamista.

Napadi na bliskom tragu Sastanak ministara EU održan je nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelovog tornja, gdje je njemački turist izboden na smrt, a drugi su ranjeni. Policija tvrdi da je napadač bio Francuz koji se zakleo na lojalnost terorističkoj skupini Islamska država.

Osim Francuske i Njemačka je u stanju visoke pripravnosti zbog mogućih napada. Nedavno su uhapšena dva dječaka zbog sumnje u planiranje islamističkog napada na božićni sajam u Leverkusenu. Također, 20-godišnji Iračanin pritvoren je zbog sumnje u planiranje napada nožem na božićni sajam u Hannoveru.

Šef njemačke unutrašnje obavještajne službe Stephan Kramer upozorio je na "značajnu opasnost" od simpatizera Hamasa, ne samo za božićne sajmove već i za velike sportske događaje poput Olimpijskih igara i Europskog fudbalskog prvenstva narednog ljeta.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.