18.12.2023. 19:36
0
Putin zaprijetio Finskoj: Rusija se priprema za novi veliki rat?
Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je Finskoj i NATO savezu te se priprema za "budući veliki rat", tvrdi Institut za proučavanje rata (ISW).

Prema izvještajima, ruski predsjednik je prijetio u izjavi koja je očito imala za cilj odbaciti zabrinutosti da Moskva predstavlja rizik za NATO, prenose Vijesti.

Putin je prijetnje iznio u nedjelju tokom intervjua za ruski državni TV kanal Rossiya 1. ISW tvrdi da je Putin pokušao opovrgnuti upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena da će Rusija napasti zemlju članicu NATO-a ako pobijedi u ratu u Ukrajini.

Međutim, svoje je komentare popratio optužbom da su zemlje NATO-a stvorile sukob između Rusije i Finske i "uvukle" Finsku u Savez, piše Sky News.

"Putin je izjavio da će biti problema s Finskom i da je pridruživanje Finske NATO-u potaknulo ruske dužnosnike da počnu formirati Leningradski vojni okrug (LVO) i koncentrirati vojne jedinice u sjeverozapadnom dijelu Rusije", navodi se u izvještaju.

ISW dalje objašnjava da Rusija trenutno reorganizuje Zapadni vojni okrug (ZVO) kako bi ponovno formirala LVO i Moskovski vojni okrug (MVO).

Dodaju da su to potezi koji pokazuju dugoročno restrukturiranje u smjeru povećanih napora koji bi trebali Rusiju pripremiti na potencijalni budući širi sukob protiv NATO-a.

"Zapadni vojni okrug odgovoran je za rusku granicu uz NATO članice Litvu, Latviju i Estoniju, ali i Finsku, no pažnja tamošnjih vojnih dužnosnika uglavnom je posvećena sukobu u Ukrajini, koja je pretrpjela znatne gubitke. Lenjingradski vojni okrug, koji će pod kontrolom imati područja uz granicu s Finskom, Švedskom i Arktikom, ukazuje na to da Putin to područje vidi kao mjesto za vojni odgovor na probleme s trenutačnim i budućim NATO članicama u Skandinaviji", stoji u analizi Instituta za istraživanje rata.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.