26.12.2023. 18:30
0
Komisija turskog parlamenta odobrila kandidaturu Švedske za NATO
Komisija turskog parlamenta za vanjske poslove odobrila je švedsku kandidaturu za NATO savez, što predstavlja ključan korak prema proširenju zapadnog bloka nakon 19 mjeseci odgode tokom kojih je Ankara od Stockholma zahtijevala ustupke vezane uz terorizam.

Sljedeći korak je glasanje u parlamentu, a očekuje se da će do njega doći unutar nekoliko sedmica te da će kandidatura i tamo biti odobrena.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bi potom trebao potpisati zakon, čime će se okončati postupak koji je frustrirao saveznike Ankare i testirao njene veze sa Zapadom.

Švedska i Finska su prošle godine zatražile članstvo u NATO-u nakon ruske agresije na Ukrajinu. Ankara je ratificirala finsko članstvo, ali prigovarala je zbog Švedske tvrdeći da Stockholm štiti grupe koje Ankara smatra terorističkim.

Mađarska također nije ratificirala članstvo Švedske, ali Turska se smatra glavnom preprekom njezinu pristupanju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.