28.12.2023. 20:53
0
Poljska primila prvu tranšu sredstava pomoći iz Brisela
Poljska je primila prvu tranšu od pet milijardi evra iz fonda koji je nedavno odblokirala Evropska unija u okviru plana za oporavak ove zemlje, izjavila je poljski ministar finansija Katažina Pelčinska.

"Srećna sam što mogu da saopštim da je Poljska upravo dobila pet milijardi eura iz programa 'REPowerEU'. Ovo je novac za jeftinu zelenu energiju za građane Poljske", napisala je Pelčinska na mreži "X".

Poljski premijer Donald Tusk sastao se 15. decembra sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. Nakon razgovora, Tusk je saopštio da je Evropska komisija odblokirala novac namijenjen Varšavi u okviru fonda za oporavak poslije pandemije, pri čemu će prvih pet milijardi eura biti prebačeno do kraja godine.

Ukupno, Poljska očekuje da dobije 59,82 milijarde eura iz fondova EU, uključujući 25,3 milijarde eura u grantovima i 34,5 milijardi u zajmovima.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.