3.1.2024. 16:37
0
Kadirov traži krvnu osvetu: Tri metka uzrak, četvrti u čelo
Čečenski lider Ramzan Kadirov pozvao je svoje sigurnosne snage da kazne rođake onih koji su počinili zločine. Kadirov, bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, dao je ova uputstva tokom sastanka sa komandantima i šefovima jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Čečenske Republike i Nacionalne garde.

"Ako neko naruši javnu sigurnost, službeno lice ili turista, pa čak i ako ne pronađemo počinioca, nećemo nastaviti da ga tražimo, ali ćemo sigurno pronaći njegove rođake“, rekao je Kadirov na sastanku koji je navodno održan 30. decembra.

Kadirov vlada republikom Čečenijom, koja se nalazi na jugu Rusije, od 2007. godine. Međunarodne grupe ga optužuju da je odgovoran za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući otmice, mučenje i vansudska ubistva.

Sastanak je bio fokusiran na to kako vlasti mogu da osiguraju javnu sigurnost tokom praznika.

"Kao što je od pamtivijeka bio običaj, ako je neko od rođaka uradio nešto loše, a zločinac ne bude pronađen, bit će ubijen njihov brat, njihov otac“, rekao je čečenski lider, prenosi nekoliko lokalnih medija.

"Tako će naša krvna osveta biti vrlo brzo plaćena. U suprotnom, čovjek nekoga ubije i živi nekažnjeno, a njegovi rođaci počnu da ga se odriču", dodao je Kadirov. "Nikakvo odricanje od rodbine nije djelotvorno sve dok ne ubijemo jednog od njihove porodice i uzmemo pravo na krvnu osvetu.

Krajem oktobra 2023. Kadirov je također rekao da izgrednicima treba pucati u čelo kako bi se spriječili nemiri. On je to rekao u videsnimku na svom kanalu na Telegramu kao odgovor na antisemitske nemire koji su izbili 29. oktobra u ruskoj republici Dagestan, koja se na zapadu graniči sa Čečenijom.

"U suprotnom, ispalite tri metka upozorenja uzrak, a ako osoba poslije toga prekrši zakon, ispalite četvrti metak u čelo“, rekao je Ramzan Kadirov, prenosi ruska državna novinska agencija RIA novosti. "Niko drugi neće izaći [da protestuje]. Ovo je moje naređenje."


(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.