9.1.2024. 21:32
0
Blinken pozvao Izrael da izbjegne stradanje civila u Gazi
Američki državni sekretar Antony Blinken “naglasio je važnost izbjegavanja daljnjih stradanja civila i zaštite civilne infrastrukture u Gazi” tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ratnim kabinetom u Tel Avivu u utorak, saopštio je američki State Department.

Dvije strane su razgovarale o prijedlogu izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta — također člana ratnog kabineta — prema kojem Izrael neće dopustiti Palestincima da se vrate u sjeverni pojas Gaze dok se ne oslobode svi preostali taoci. Američki zvaničnik rekao je u ponedjeljak za CNN da se očekuje da će to pitanje biti dio rasprave.

Blinken i Netanyahu “razgovarali su o tekućim naporima da se osigura oslobađanje svih preostalih talaca i važnosti povećanja razine humanitarne pomoći koja dopire do civila u Gazi”, navodi se u saopštenju State Departmenta.

Sastanak s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom također se bavio istim pitanjima, dok je ponovio podršku SAD-a “pravu Izraela da osigura da se teroristički napadi od 7. oktobra ne ponove”.

Tokom sastanka sa ministrom odbrane Izraela Yoavom Gallantom, Blinken je pozvao Izrael da poduzme sve moguće mjere kako bi izbjegli stradanje civila, te je naglasio važnost sprječavanja širenja sukoba, uključujući izbjegavanje eskalacije u Libanonu ili na Zapadnoj obali, saopštio je State Department.

Prije sastanka s izraelskim zvaničnicima, glavni američki diplomat, koji je na multinacionalnom putovanju Bliskim istokom, također je razgovarao sa Sigrid Kaag, višom UN-ovom koordinatoricom za humanitarnu pomoć i obnovu Gaze, “obećavajući blisku suradnju s njom u ovom novom kapacitetu”, navodi se u saopštenju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.