14.1.2024. 20:00
0
Biden gubi strpljenje, nije razgovarao s Netanyahuom od decembra
FOTO: screenshot/instagram
Američki predsjednik i drugi visoki američki zvaničnici postaju sve više frustrirani izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim odbijanjem većine nedavnih zahtjeva administracije u vezi s ratom u Gazi, piše Axios.

Od napada Hamasa 7. oktobra prije 100 dana, Biden je dao Izraelu punu podršku, uz neviđenu vojnu i diplomatsku podršku, čak i dok je bio politički udaren od dijela svoje baze u izbornoj godini. Ta podrška se uglavnom nastavila u javnosti, ali iza kulisa, sve su veći znakovi da Biden gubi strpljenje, rekli su američki zvaničnici.

- Situacija je loša i mi smo zaglavili. Predsjednikovo strpljenje je na izmaku, rekao je jedan američki zvaničnik za Axios.

- U svakom trenutku, Netanyahu je dao Bidenu prst, rekao je za Axios senator Chris Van Hollen (D-Md.), koji je bio u bliskom kontaktu sa američkim zvaničnicima o ratu. "Oni mole Netanyahu koaliciju, ali dobijaju šamar iznova i iznova."

Biden nije razgovarao s Netanyahuom već 20 dana od napetog poziva 23. decembra, koji je frustrirani Biden završio riječima: "Ovaj razgovor je završen." Razgovarali su gotovo svaki drugi dan u prva dva mjeseca rata.

Prije nego što je Biden spustio slušalicu, Netanyahu je odbio njegov zahtjev da Izrael oslobodi palestinske porezne prihode koje zadržava.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby pokušao je umanjiti smanjenje komunikacije, rekavši novinarima u srijedu da "to ništa ne govori" o stanju odnosa.

Ali sve više i više znakova iritacije se pojavljuje. "Postoji ogromna frustracija", rekao je američki zvaničnik.

Glavni pokretač Bidenove frustracije je Netanyahuov otpor prema zahtjevima koji su prioriteti SAD-a.

Pored pitanja poreskih prihoda, Biden i njegovi savjetnici vjeruju da Izrael ne čini dovoljno da omogući humanitarnu pomoć u Gazi.

Također su frustrirani Netanyahuovom nespremnošću da ozbiljno razgovara o planovima za dan nakon rata i njegovim odbacivanjem američkog plana da reformirana palestinska uprava ima ulogu u nakon završetka rata u Gazi.

Američki zvaničnici sada su sve zabrinutiji da Izrael neće ispuniti svoj raspored za prelazak na operacije niskog intenziteta u Gazi do kraja januara, na osnovu situacije u Gazi, posebno u južnom gradu Khan Younis.

Ako Izrael značajno ne smanji svoje operacije u Gazi - za šta su se američki zvaničnici zalagali u nadi da će smanjiti palestinske žrtve - Bidenu će vjerovatno postati sve teže održati isti nivo podrške izraelskoj vojnoj kampanji.

Upitan o frustracijama, glasnogovornik NSC-a rekao je za Axios da je administracija "fokusirana na to da se Izrael može braniti od Hamasa", nastojeći da poveća pomoć Gazi "kako bi ublažila patnju palestinskih civila" i radi sa Izraelom "da osigura oslobađanje svih talaca".

Posjeta državnog sekretara Blinkena, Izraelu prošle sedmice samo je pogoršala frustracije u Bijeloj kući i State Departmentu, rekli su američki zvaničnici koji su razgovarali za Axios.

Netanyahu je pristao da dozvoli misiji UN-a da uđe u sjevernu Gazu kako bi procijenila potrebe za budući povratak palestinskih civila u to područje, ali to je bilo sve što je bio spreman dati Blinkenu.

Blinken, koji je posjetio Jordan, Saudijsku Arabiju, UAE i Katar prije nego što je otišao u Izrael, također je rekao izraelskim liderima da ih "nijedna arapska zemlja neće podržati (financijski)" u  obnovi i upravljanju Gazom ako Izrael ne dozvoli da palestinske vlasti imaju ulogu spasiti" u obnovi i upravljanju Gazom ako Izrael ne dozvoli politički djelovanje za Palestince, rekao je zvaničnik

Blinkenu i njegovom timu postalo je jasno tokom njihovog putovanja da Netanyahuovo odbijanje da oslobodi palestinske porezne prihode ometa napore SAD-a da se zalažu za reforme u palestinskim vlastima, prema dva izvora upoznata sa sastancima državnog sekretara.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je Blinkenu u Ramali da je spreman formirati novu vladu,  na zahtjev administracije SAD-a, ali je naglasio da ona neće moći funkcionirati bez novca, a prihodi od poreza su veliki dio budžeta, rekli su izvori .

Bidenova administracija pokušava promijeniti Netanyahuovu računicu oživljavanjem napora da se postigne mega-sporazum sa Saudijskom Arabijom koji bi uključivao historijski mirovni sporazum s Izraelom.

Blinken je rekao Netanyahuu da Saudijska Arabija i dalje želi normalizaciju nakon završetka rata, ali samo ako se Izrael posveti principu rješenja o dvije države, rekli su američki i izraelski zvaničnici ranije za Axios.

Iako priznaju da je "nategnuto" misliti da bi Netanyahu mogao pristati na sporazum koji postavlja put ka palestinskoj državi, američki zvaničnici kažu da žele predstaviti alternativnu viziju onoga čega se mnogi strahuju da će biti beskrajni rat u Gazi.

U međuvremenu, Bidenova administracija također razmišlja dugoročno i drži otvorene kanale s drugim političkim igračima u Izraelu.

Tokom prošlosedmične posjete, Blinken je održao odvojeni sastanak sa ministrom ratnog kabineta Benijem Gantzom, za kojeg domaće ankete pokazuju da bi vjerovatno lahko pobijedio na izraelskim izborima da se oni održe danas.

Blinken se također sastao s opozicionim liderom Yairom Lapidom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom, Netanyahuovim ključnim rivalom unutar premijerove stranke Likud.

Za sada se čini da je Netanyahu "spremniji da sluša" ultranacionalističke ministre u svojoj vladi, poput Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha,  nego da sluša "šta kaže predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je senator Van Hollen za Axios.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.