19.1.2024. 16:53
0
U Holandiji zaplijenjena rekordna količina ketamina vrijedna oko 55 miliona eura
Holandska policija je, nakon dojave, otkrila dvije tone ketamina ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona eura, koji je bio sakriven u jednoj šupi. Policija je saopštila da je ovo najveća pljenidba droge ikada.

Desetine kutija sa dvije tone droge otkrivene su u šupi u mjestu Muderberg, istočno od Amsterdama.

Policija je uhapsila 55-godišnjeg muškarca, koji je živio u kući u čijoj blizini je pronađena droga.

Prema zakonima u Holandiji, ketamin nije nezakonit, ali se njime ne smije trgovati niti se smije skladištiti bez registracije.

Trgovina bez registracije povlači maksimalnu kaznu od šest godina zatvora.

Prema procjeni policije, ulična vrijednost ketamina je oko 55 miliona eura.

"Ovo je najveća količina ketamina ikada pronađena u Holandiji", ističu u policiji.

Pronađena je i određena količina teške droge, koja je uništena.

Policija tvrdi da je trgovina ketaminom često praćena drugim oblicima kriminala, kao što su pranje novca i posjedovanje oružja.

Obimna holandska transportna mreža, njeni blagi zakoni i kazne u vezi sa drogom, te njena blizina brojnim unosnim tržištima, omogućili su da postane centar za procvat trgovine drogom.

Ketamin se često opisuje kao "droga za zabavu" zbog svojih halucinogenih efekata, a može nanijeti ozbiljnu štetu tijelu i biti fatalan ako se koristi na taj način.

Rekreativna upotreba nosi rizike kao što su paraliza mišića, te problemi sa pamćenjem i bešikom.

Ljekari ponekad koriste ketamin kao anestetik, sedativ i lijek protiv bolova. Takođe se obično koristi na životinjama, podsjeća BBC.

Pošto je ketamin u nekim zemljama licenciran za ljekarsku upotrebu kao anestetik, može se prepisati van dozvole za depresiju, što je praksa u privatnim klinikama u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.