23.1.2024. 11:20
1
Lavrov: "Spremni smo za razgovore o Ukrajini, ali pod jednim uslovom..."
FOTO: AP
Sjedinjene Američke Države Ukrajinu smatraju tek "unosnim poslovnim projektom od kojeg profitira", na tu ukazuju nedavne izjave Washingtona, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

On se osvrnuo i na ranije izjave američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena, koji je izjavio da se 90 posto novca dodijeljenog ukrajinskoj pomoći na kraju usmjeri nazad u SAD, "u korist američkog poslovanja, lokalnih zajednica i jačanja američke odbrambene industrijske baze".

Lavrov je izjave američkih dužnosnika ocijenio ciničnim i poručio kako Washington tretira sukob u Ukrajini "ne kao rat koji već odnio stotine hiljada života, nego kao profitabilan biznis-projekat", prenosi Index.hr.

- Moskva ne vodi vojnu kampanju protiv Ukrajine, već protiv zločinačkog režima, drskog u svojoj nekažnjivosti. Kijev nije odustao od rata protiv vlastitih građana na istoku i jugu unatoč višegodišnjim naporima Moskve da pronađe mirno rješenje ove krize, kazao je on.

Dodao je i to da više od 7 miliona Ukrajinaca našlo utočište u Rusiji od Majdanskog udara 2014. godine.

- Zapadni podržavatelji Kijeva nikada nisu pokušali zaustaviti ukrajinsku vladu u progonu Ukrajinaca koji govore ruski, kazao je Lavrov, optuživši SAD i njegove saveznike da su iskoristili protekle godine kako bi "naoružali Ukrajinu i pripremili je za rat protiv Rusije".

Rusija je spremna za razgovore o Ukrajini, ali uslov je da ti razgovori ne budu o načinima da se trenutna kijevska vlada održi na vlasti, poručio je prvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

(Erna H.) 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.