12.2.2024. 8:52
1
SAD: Žena pucala u crkvi, policija je usmrtila
Žena je otvorila jučer vatru iz puške u megacrkvi slavnog pastora Joela Osteena u Teksasu, natjeravši vjernike u bijeg. Dvojica policajaca, koja nisu bila na dužnosti, reagovala su i ubila napadačicu. Još dvije osobe su upucane i povrijeđene, uključujući petogodišnjeg dječaka koji je u kritičnom stanju.

Pucnjava se dogodila malo prije 14 sati po lokalnom vremenu u crkvi u Teksasu. Žena je ušla u ogromnu crkvu Lakewood – zgradu sa kapacitetom od 16.000 ljudi koja je prije bila arena NBA ekipe Houston Rocketsa – sa dječakom koji je kasnije povrijeđen u pucnjavi sa policijom, prenosi Index.

Ranjen je i 57-godišnjak. Detalji sukoba ostaju nejasni, a policija nije objavila identitet žene, niti mogući motiv. Također, nije poznato u kakvom su odnosu žena i dječak i ko je zapravo pucao u njega i ranjenog muškarca, piše Associated Press.

"Reći ću ovo. Osumnjičenica je dovela dječaka u opasnost. Ona je kriva", rekao je šef houstonske policije Troy Finner novinarima tokom konferencije za novinare ispred crkve. Dječak je u kritičnom stanju u dječjoj bolnici, dok je muškarac stabilno u drugoj bolnici sa ranom kuka.

Megacrkvu svake sedmice posjećuje 45.000 ljudi, što je čini trećom najposjećenijom megacrkvom u SAD-u. Osteen je upozorio kako su posljedice mogle biti puno gore da se pucnjava dogodila ranije, oko 11 sati, kada je u megacrkvi bilo više ljudi.

Svjedoci su ispričali novinarima da su čuli više pucnjeva. Christina Rodriguez, koja je bila u crkvi, rekla je houstonskoj televizijskoj stanici KTRK da je "počela vrištati", a onda su svi potrčali u stražnji dio knjižnice unutar zgrade i zatim stali u stubište prije nego što im je rečeno da je sigurno napustiti lokaciju.

Dugogodišnji član crkve Alan Guity, čija je porodica iz Hondurasa, kazao je kako je njegova majka radila kao vratar. Kad je začuo pucnjeve, 35-godišnjak je otrčao do svoje majke i oboje su legli na pod i molili se dok se pucnjava nastavljala.

Ostali su tu oko pet minuta dok im neko nije rekao da je sigurno za evakuaciju. Vani su, rekao je Guity, on i njegova majka pokušali umiriti ljude klanjajući se i pjevajući na španskom. Uprkos haosu, Finner je rekao da je tragedija "mogla biti puno gora" da dvojica policajaca nisu onesposobili ženu kada je otvorila vatru.

Policijski šef Finner pohvalio je brzu reakciju dvojice policajaca. Policajci rade za policiju u Houstonu i teksašku komisiju za alkoholna pića. Nakon što je upucana, žena je rekla policiji da ima bombu, ali vlasti su rekle da eksploziv nije pronađen kada su pretraženi njeno vozilo i ruksak.

Hitne službe nastavile su pretraživati megacrkvu satima nakon toga. Osteen je poručio da je njegova zajednica "opustošena". Dodao je da će se moliti za žrtve i za ženu koja je pucala te njihove porodice. Nije poznato gdje je bio u trenutku pucnjave.

"Ostat ćemo jaki i nastavit ćemo, ići naprijed. Postoje sile zla, ali i sile koje su za nas - Božje sile - jače su od toga. Stoga ćemo nastaviti ići snažno i pravedno, radeći ono na što nas je Bog pozvao: podići ljude i dati nadu svijetu", zaključio je pastor.

Crkva je strahovito narasla u proteklih 25 godina od kako je Osteen preuzeo dužnost poslije očeve smrti 1999. godine i uveo optimističan stil kršćanskog teleevangelizma koji je pridobio milione sljedbenika. Njegove televizijske propovijedi dopiru do oko 100 zemalja. Njegov otac osnovao je crkvu u preuređenoj trgovini stočne hrane 1959.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.