22.2.2024. 18:45
0
Britanija uvela nove sankcije Rusiji, SAD sutra objavljuju svoje
Velika Britanija je danas objavila novi paket sankcija protiv Rusije u nastojanju da ograniči vojni arsenal i finansiranje ratnog stroja predsjednika Vladimira Putina.

Novi paket mjera obuhvata više od 50 pojedinaca i entiteta i posljednji je u nizu koordiniranih napora zapada da se zada udarac ruskoj privredi.

- Naš međunarodni ekonomski pritisak znači da Rusija sebi ne može priuštiti tu protivpravnu invaziju. Naše sankcije iscrpljuju resurse koji su Putinu očajnički potrebni za finansiranje rata", rekao je šef diplomatije David Cameron.

Britanija je sankcionirala rusku industriju za proizvodnju municije, uključujući državno poduzeće Sverdlov. Na meti sankcija su i izvori prihoda u metalurškoj industriji, energetici i trgovini dijamanata.

Na listi sankcija su i ruski uvoznici i proizvođači mašinskih alata koji se koriste u proizvodnji odbrambenih sistema i komponenti, od raketa i motora do tenkova i borbenih aviona.

I Bijela kuća će u petak objaviti veliki paket sankcija Rusiji, rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Sankcije će ruskog predsjednika Vladimira Putina direktno obuhvatiti i smatrati će ga odgovornim za ruski rat u Ukrajini, te za smrt opozicionog aktivste Alekseja Navaljnog", dodao je Kirby.

Kirby je također ponovio pozive Kongresu da donesu dodatak za nacionalnu sigurnost administracije, povezujući pomoć Ukrajini sa zakonodavstvom, koja ostaje u zastoju u Predstavničkom domu pod kontrolom republikanaca.

"Jedna od najmoćnijih stvari koju trenutno možemo da uradimo da bismo se suprotstavili Vladimiru Putinu je da ponovo usvojimo dvopartijski dopunski zakon o nacionalnoj sigurnosti i podržimo Ukrajinu dok nastavljaju da se hrabro bore i brane svoju zemlju", rekao je on.

Najava dolazi nakon što je predsjednik Biden rekao novinarima u ponedjeljak da razmišlja o uvođenju dodatnih sankcija zbog smrti Navaljnog koji je umro u ruskom zatvoru prošle sedmice.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.