2.3.2024. 17:47
0
I Litvanija će oduzimati ruska vozila
U Litvaniji će se od 11. marta početi oduzimati automobili sa ruskim registarskim brojevima, objavila je carinarnica te države na svom sajtu.

"Prema litvanskim propisima, na teritoriji Litvanije i dalje ima ljudi koji voze automobile registrirane u Rusiji. Do 11. marta moraju ili da preregistriraju vozila u Litvaniji ili da napuste EU", precizirali su.

Carina je dodala da će od ovog datuma osobe sa automobilima ruskih registarskih oznaka biti kažnjene po članu 515. Zakona o upravnim prekršajima, koji predviđa novčanu kaznu i oduzimanje automobila.

Novi zahtjevi neće utjecati na vozila koja putuju ka i iz Kalinjingradske regije, a takva vozila će moći ostati u Litvaniji 24 sata. Istovremeno, njegov vlasnik mora biti u vozilu, inače automobil neće biti pušten u zemlju.

Prošlog mjeseca slične mjere su najavljene u Latviji.

Evropska komisija je 8. septembra objavila objašnjenje u kojem se navodi da se sankcije koje je Vijeće EU uvelo Rusiji 2022. godine odnose i na lična vozila Rusa sa ruskim registarskim brojevima, te da, shodno tome, ruski državljani ne mogu upravljati ličnim vozilima na teritoriju Evropske unije čak i u turističke svrhe, pa čak i na kratak period.

Pored Litvanije i Letonije, zabrana ulaska automobila sa ruskim registarskim oznakama je na snazi i u Estoniji, Litvaniji, Finskoj, Poljskoj, Norveškoj, Bugarskoj i Nemačkoj.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.