7.3.2024. 13:08
0
Grčka pravoslavna crkva zabranila ulaz političarima koji su glasali za legalizaciju LGBT brakova
FOTO: ilustracija
Grčka pravoslavna crkva pozvala je na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za nedavno usvojeni zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi.

U otvorenom pismu episkopa Ambrosija poziva se da premijer Grčke Kirijskos Micotakis i 175 poslanika koji su podržali zakon budu ekskomunicirani.

"Naša pravoslavna crkva je pod opsadom... Treba napraviti revoluciju protiv svih onih koji razvodnjavaju zakon Božiji. Protagonista ovog moralnog zločina, premijer Grčke i 175 poslanika u grčkom parlamentu, treba da budu ekskomunicirani", navodi se u pismu, prenosi Gardijan.

Crkva je optužila poslanike da su počinili "najdublju duhovnu i moralnu grešku" kada su podržali zakon usvojen 15. februara, a biskupija na Krfu objavila je da dvojica poslanika sa ostrva, koji su podržali zakon, ne mogu sebe da smatraju članovima crkve i zabranila im je učešće u vjerskim obredima.

"Tražimo od njih da se pokaju, u suprotnom automatski će biti isključeni iz hrišćanskog obreda pričešća i drugih crkvenih obreda", navela je episkopija.

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svijetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a sam zakon podržao je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Zakon podrazumijeva i priznavanje roditeljskih prava gej parova, iako im nije dozvoljeno da imaju djecu surogat majčinstvom. Zbog zakona i Micotakis se suočio sa oštrim kritikama pravoslavne crkve koja zakon opisuje kao "čisto zlo", dok je arhiepiskop Jeronim, koji se smatra umjerenim u crkvenoj hijerarhiji predložio da se glasanje stavi na narodni referendum, prenosi "Politikin magazin".

Crkva smatra da će zakon dovesti do toga da istopolni parovi zahtijevaju i druga prava i da će dovesti do raspada grčke porodice i društva. Zbog zakona je i Sveti sinod saopštio da služba 24. marta kojom se obilježava Nedjelja pravoslavlja neće biti održana u prestoničkoj crkvi, gdje se tradicionalno slavi, već u manjoj crkvi i na tu liturgiju nije pozvana predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu, prenosi "Tanjug".

Grčka
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.