7.3.2024. 20:17
0
Biden: Ne čekamo Izraelce. Amerika će graditi luku za podršku narodu u Gazi
Američke snage izgradit će privremenu luku na obali Gaze u sljedećih nekoliko sedmica kako bi omogućile dostavu humanitarne pomoći velikih razmjera, najavit će Joe Biden u govoru o stanju nacije, prenosi Guardian.

“Ne čekamo Izraelce. Ovo je trenutak za američko vodstvo”, rekao je u četvrtak visoki američki zvaničnik , odražavajući rastuću frustraciju onim što se u Washingtonu vidi kao izraelsko ometanje humanitarnih isporuka.

Luku će izgraditi američki vojni inženjeri koji će djelovati s brodova uz obalu Gaze, koji neće morati izaći na kopno, rekli su američki predstavnici.

Isporuke pomoći otpremat će se iz luke Larnaka na Cipru, koja će postati glavno središte pomoći.

"Večeras će predsjednik u svom govoru o stanju nacije objaviti da je naredio američkoj vojsci da poduzmu hitnu misiju za uspostavljanje luke u Gazi, radeći u partnerstvu sa zemljama saveznicama i humanitarnim partnerima.

Ova luka osigurat će kapacitet za stotine dodatnih kamiona pomoći svaki dan", rekao je on.

U svom govoru o stanju nacije, Biden će također najaviti otvaranje novog kopnenog prijelaza u okupirani i devastirani obalni pojas.

Biden je bio žestoko kritiziran unutar vlastite stranke zbog neuspjeha u otvaranju Gaze za humanitarnu pomoć, s prijetnjom gladi i 30.000 mrtvih Palestinaca od početka rata 7. oktobra između Izraela i palestinskog Hamasa.

Izraelski zvaničnici moći će izvršiti inspekciju pošiljki pomoći u Larnaki, rekli su dužnosnici administracije.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.