20.3.2024. 20:47
0
Blinken otputovao na Bliski istok kako bi razgovarao o poslijeratnom planu za Gazu
Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je na Bliski istok kako bi razgovarao o poslijeratnom planu za upravljanje i osiguranje Gaze.

Razgovori Blinkena s arapskim čelnicima u Saudijskoj Arabiji, a potom i u Egiptu, fokusirat će se na ono što SAD naziva "arhitekturom za trajni mir", javlja BBC.

To dolazi nakon što su svjedoci rekli da su izraelske snage intenzivirale svoju operaciju oko bolnice al-Shifa u gradu Gazi, izvodeći niz zračnih napada.

Ranije je izraelska vojska rekla da je od ponedjeljka tamo ubila 90 naoružanih napadača.

Odvojeno, u Kataru se nastavljaju indirektni pregovori između Izraela i Hamasa kako bi se postigao prekid vatre i oslobodili taoci. Ipak, malo je znakova da je napredak neminovan.

Blinkenovo šesto putovanje u regiju od početka rata u Gazi dovelo ga je danas poslijepodne u Jeddah gdje će se sastati sa saudijskim vodstvom. Očekuje se da će se večeras sastati sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u kraljevskoj palači.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller kazao je da će razgovarati o naporima za postizanje sporazuma o prekidu vatre i povećanju isporuke pomoći u Gazu, usred strašnih upozorenja o razmjerima tamošnje humanitarne krize.

UN-ova procjena sigurnosti hrane ove sedmice kaže da se 1,1 milion ljudi u Gazi bori s katastrofalnom glađu i izgladnjivanjem, dodajući da je glad koju je izazvao čovjek na sjeveru neizbježna od sada do maja.

Blinken će u četvrtak otputovati u Kairo kako bi se sastao s egipatskim čelnicima.

Također, putovat će u Izrael u petak, a prema izjavi Millera, razgovarat će s izraelskim zvaničnicima o pregovorima o taocima i "potrebi da se osigura poraz Hamasa, uključujući Rafah, na način da se zaštiti civilno stanovništvo".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.