21.3.2024. 13:13
0
Rutte uoči sjednice: Podržat ćemo otvaranje pregovora sa BiH uz ispunjenje ranijih uslova
FOTO: ARHIV
Nizozemski premijer Mark Rutte stigao je na sjednicu Evropskog vijeća na kojoj će se razgovarati, između ostalog, i o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

Kako je u izjavi kazao Rutte, podržat će prijedlog Komisije za otvaranje pregovora sa BiH ali istovremeno podržava i prijedlog da prije nego se to učini, BiH ispuni sve potrebne radnje u Izvještaju Komisije.

“Poruka je pomalo pomiješana. Da, podržat ćemo prijedlog Komisije za otvaranje pregovora, ali u isto vrijeme podržavamo i Komisiju da je, prije nego se dogovori pregovarački okvir, ključno da Bosna ispuni sve potrebne radnje u Izvještaju Komisije kako biste zaista označili sva polja za svih osam mjera i inicijativa koje Bosna mora poduzeti do sada”, kazao je Rutte.

Dodaje da je Komisija bila vrlo jasna.

“Ono što ja kažem jeste da je Bosna napredovala, znači da podržavamo otvaranje pregovora. Ali u isto vrijeme, tu je Komisija također vrlo jasna, Bosna mora uraditi mnogo više da bi mogla kolektivno otvoriti same razgovore dogovorom o pregovaračkom okviru. Imam svo povjerenje da će Bosna to moći“.

Još je istakao da postoji pet neriješenih radnji koje se moraju ispuniti da bi se označilo svih osam kriterija sa liste od 14 prioriteta.

“Vjerujem da u ovom trenutku postoji najmanje pet neriješenih radnji koje se moraju ispuniti da bi se označilo svih osam kriterijuma sa liste od 14 od kojih smo rekli da nam je potreban značajan podskup, dakle još nije urađeno, ali dovoljno da otvore pregovore i istovremeno nedovoljno da se dogovori operativni okvir. To je sljedeći korak“.

Lideri država članica Evropske unije okupiće se danas i sutra u Briselu na redovnom proljetnom sastanku na vrhu na kojem će se, između ostalog, odlučivati o početku pregovora o pristupanju EU s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije (EK).

Šefovi država i vlada država članica odlučivaće o početku pregovora s Bosnom i Hercegovinom na temelju preporuke Evropske komisije, koja je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem je zaključila da BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava uslove za početak dugog puta prema članstvu u Evropskoj uniji.

Na sastanku u decembru 2023. godine čelnici zemalja EU-a dali su “zeleno svjetlo“ otvaranju pregovora o pristupanju s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što su te države poduzele važne korake utvrđene u izvještaju EK-a o proširenju od 8. novembra 2023. Čelnici su tada također izrazili spremnost za otvaranje pregovora o pristupanju s Bosnom i Hercegovinom kada se u potrebnoj mjeri ispune kriteriji za članstvo.

Bosna i Hercegovina podnijela je zahtjev za članstvo u EU-u u februaru 2016. godine, a status zemlje kandidatkinje dodijeljen joj je u decembru 2022.

(Erna H.) 

MARK RUTTE
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.