18.4.2024. 8:30
0
EU uvela nove sankcije Iranu
FOTO: AGENCIJE
Lideri Evropske unije su jučer odlučili pojačati sankcije protiv Teherana dok se svjetske sile trude spriječiti širi sukob na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima.

Summit u Briselu prvi je sastanak 27 lidera zemalja članica Unije od napada u subotu, do kojeg je došlo više od šest mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske grupe Hamas, koju podupire Iran.

Izrael je naznačio da će uzvratiti, ali nije rekao na koji način. Evropski vođe su osudili iranski napad, potvrdili svoju predanost izraelskoj sigurnosti i pozvali sve strane da spriječe daljnje podizanje napetosti, također u Libanu.

"Smatramo da je veoma važno učiniti sve kako bi se izoliralo Iran", rekao je lider sastanka na vrhu i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, dodavši da će se nove sankcije protiv Irana odnositi na kompanije uključene u proizvodnju dronova i projektila.

Njemački kancelar Olaf Scholz je kazao da je važno da Izrael "ne odgovori ogromnim napadom". Italija je zasebno, uoči sastanka šefova diplomatija članica grupe G7, izrazila pozitivno mišljenje o sankcijama protiv proizvođača oružja povezanih s napadom na Izrael, kao i onih odgovornih za napade na brodove u Crvenom moru.

Evropska unija već je uvela više sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, širenja oružja za masovno uništenje i podrške Teherana za ruski rat u Ukrajini, prenosi Index.

Njemačka, Francuska i nekoliko drugih članica EU-a razmatraju plan da se postojeće sankcije, čija je svrha smanjiti broj dronova kojima Iran opskrbljuje Rusiju, prošire kako bi se odnosile i na projektile kao i na dostavu oružja proiranskim grupama na Bliskom istoku.

Analitičari tvrde da se Iran vrlo vjerovatno neće suočiti s ozbiljnijim privrednim sankcijama zbog zabrinutosti da bi mogle porasti cijene nafte i da bi se moglo razljutiti Kinu, njenog glavnog kupca.

(Erna H.) 

IZRAELIRAN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.