2.5.2024. 16:35
0
Stephane Dujarric: Genocid u Srebrenici je sudski dokazana činjenica!
Glasnogovornik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric je jučer, 1. maja, održao dnevni briefing gdje je riječi bilo i o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Dujarric je javnost informisao o brojnim temama vezanim za Generalnog sekretara UN-a Antónija Guterresa, a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici je bilo riječi tokom dijela briefinga za pitanja novinara.

Na direktno pitanje o tome šta Guterres misli o rezoluciji, Dujarric je jasno odgovorio da je za UN genocid u Srebrenici sudski presuđena činjenica.

"Države članice će donositi rezolucije o različitim temama i glasati o njima kako smatraju da je prikladno. Što se tiče ovog određenog pitanja, činjenica da je bilo genocida u Bosni sudski je priznata. I uvijek govorimo ovdje, ako se pitate o genocidu na različitim mjestima, ako je to priznato sudom, to je činjenica, koliko se nas tiče. Dakle, ti fakti za nas nisu promijenjeni", rekao je Dujarric.

Na drugo pitanje o tome da li je donošenje rezolucije o genocidu o Srebrenici dobra ideja, odgovor je bio u drugom tonu.

"Nisam rekao da je to dobra ideja i nisam rekao da je to loša ideja. Rekao sam da će države članice učiniti što god učine svojom mudrošću. Izrazio sam naš stav; možete raditi usporedbu, kontrast i analizu", pojasnio je glasnogovornik Generalnog sekretara UN-a.

Podsjetimo, rezolucija o genocidu u Srebrenici bi se trebala naći pred Generalnom skupštinom UN-a sredinom maja, mada tačan datum još nije poznat. Autori rezolucije su Bosna i Hercegovina, Njemačka i Ruanda, a kosponzori su Slovenija, Sjedinjene Američke Države, Italija, Francuska, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Vanuatu i Turska.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.