7.6.2024. 12:39
0
Japan izmislio aplikaciju da zaustavi pad nataliteta
FOTO: unsplash
Japan je jedna od zemalja koja ima najveće probleme sa natalitetom, pa su vlasti ove države odlučile isprobati moderno rješenje.
Japanci su zato pokrenuli aplikaciju za upoznavanje koju sponzoriše sama država, a ona će se za sada testirati samo u glavnom gradu Tokiju.

Koncept je jednostavan - građani će morati samo da dokažu da nisu u braku, da imaju više od 18 godina i da žive i rade u Tokiju.

Pored toga, radit će test koji bi trebao da iskaže vrijednosti koje zastupaju, a aplikacija bi tehnologijom pokušala spojiti osobe sličnih interesa.

U Japanu je u 2023. godini rođeno 727.277 beba, a prema procjenama stručnjaka, ovo je broj koji nije dovoljan da se održi stanovništvo Japana, koje trenutno broji nešto više od 121 milion ljudi.

Vrijedi istaći da Japan ima poseban problem s padom broja stanovnika zbog historijskog trenda da ne primaju veliki broj migranata, za razliku od zapadnih zemalja kojima je imigracija bila idejno rješenje za ovu situaciju.
japan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.