17.6.2024. 9:42
1
Netanyahuov sin Yair s Floride napao izraelsku vojsku: Spominjao i izdaju
Yair, sin premijera Izraela Benjamina Netanyahua, koji živi u Miamiju na Floridi, ponovo je napao izraelsku vojsku.

Yair je iznio kritike u svjetlu privremene naredbe Visokog suda pravde, kojom se državnom nadzorniku nalaže da obustavi sve aspekte svoje istrage o propustima, koji se odnose na 7. oktobar, a koji su vezani za vojsku i Shin Bet (obavještajna služba).

“Šta pokušavaju sakriti? Ako nije bilo izdaje, zašto se toliko boje da vanjske i nezavisne strane provjere što se dogodilo?”, premijerov sin je napisao na Twitteru.

Istraga državnog kontrolora Matanyahua Englmana bila je kontroverzna otkad ju je objavio u decembru 2023. Skupine za nadzor dobrog upravljanja podnijele su sudu peticiju protiv inicijative kontrolora, tvrdeći da nije u njegovoj nadležnosti i da bi naštetila operativnim sposobnostima IDF-a, te izražavajući zabrinutost da bi istraga zanemarila političku odgovornost za razornu invaziju i masakre. Istrazi su se usprotivili i IDF i Državno tužiteljstvo.

Yair Netanyahu poznat je po svojoj provokativnoj prisutnosti na internetu i suočio se s pravnim postupkom zbog svojih aktivnosti na društvenim mrežama.

U subotu je podijelio objavu u kojoj je glavne šefove sigurnosti označio kao "fatalne promašaje".

Prošlog mjeseca podijelio je video maskiranog rezervista IDF-a, koji obećava vjernost premijeru dok prijeti pobunom protiv načelnika Glavnog štaba IDF-a, general-pukovnika Herzija Halevija i ministra obrane Yoava Gallanta ako vojska ne postigne "potpunu pobjedu" nad Hamasom.

U decembru je označio da mu se sviđa objava na društvenim mrežama u kojoj je Halevija optužio za iniciranje de facto vojnog udara 7. oktobra, tvrdeći da je vojni komandant znao unaprijed za razorni napad Hamasa, ali nije rekao premijeru.

Navodni napadi na odbrambeni establišment nisu ograničeni na premijerova sina - premijer je jučer rekao ministrima "Imamo državu s vojskom, a ne vojsku s državom."

Yair Netanyahu, koji sada živi blizu Miamija, navodno se preselio na Floridu prošle godine nakon što su premijer i njegova supruga zahtijevali da prestane objavljivati objave na društvenim mrežama i da ne razgovara izravno sa zastupnicima ili ministrima zbog optužbi da raspiruje napetosti u Izraelu i pogoršava diplomatski razdor sa Sjedinjenim Državama.

Uz svoju prisutnost na društvenim mrežama, Yair Netanyahu se suočio s kritikama zbog ostanka u SAD-u unatoč izbijanju rata, dok su se mnogi Izraelaci vratili kući kako bi se pridružili više od 300.000 rezervista koji su prvobitno pozvani.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.