17.6.2024. 12:49
0
Ukrajinci prisilili 400 Rusa na predaju: Krenuli preko važne rijeke na sjeveru
Ukrajinske snage zarobile su desetine ruskih vojnika u Vovčansku, stratešni važnom gradu oko pet kilometara južno od rusko-ukrajinske granice, čime su zadali veliki udarac ruskoj posrnuloj ofenzivi u Harkivskoj oblasti.

U teškim borbama tokom vikenda, ukrajinske trupe opkolile su čak 400 Rusa ui oko hemijske tvornice u centralnom Vovčansku. Trideset Rusa predalo se nakon što su opetovani pokušaji njihova spašavanja propali, izvijestio je ukrajinski Centar za odbrambene strategije, prenosi Index.

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana nekoliko desetina hiljada ruskih vojnika otvorila je novu frontu u 28-mjesečnom ratu protiv Ukrajine. Napadajući južno preko rusko-ukrajinske granice, ruski bataljuni brzo su zauzeli lanac slabo branjenih pograničnih sela—i zatim napredovali prema Vovčansku, prvom velikom gradu između granice i milionskog Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada koji se nalazi oko 40 kilometara južno.

U Vovčansku su Ukrajinci su odlučili postaviti čvrste odbrambene linije. Dijelovi više ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. zračno-jurišnu brigadu, pojurili su na sjever i u nekoliko sedmica teških borbi zaustavili rusko napredovanje sjeverno od rijeke Vovče, koja se proteže od istoka prema zapadu kroz centralni Vovčansk.

Rusi su pak okupili snage i napali. Snaga od najmanje dvije bojne sa stotinama vojnika upao je u hemijsku tvornicu PJSC Volčansky, na desnoj obali rijeke Vovče. Tvornice i drugi industrijski objekti često su poprišta borbi u Ukrajini, jer njihove velike čvrste zgrade mogu skloniti vojnike i zaštititi ih od topništva i bespilotnih letjelica.

Plan Rusa je očito bio zauzeti hemijsku tvornicu i zatim odatle pokrenuti operaciju prijelaza rijeke kako bi se probili u južni Vovčansk.

Plan je propao kada su ukrajinske snage napale zapadno od kemijske tvornice i napredovale nekoliko blokova prema sjeveru, odsjekavši Ruse u tvornici od pojačanja na zapadu.

"Rusi su ovdje okruženi s nultim izgledima za evakuaciju ili pojačanje", rekao je za Forbes jedan ukrajinski operater drona.

"Gomila mrtvih i ranjenih orka", dodao je, koristeći žargonski izraz za ruske vojnike.

Ruski komandanti znali su da su u nevolji. Ovog vikenda naredili su svojim snagama zapadno od hemijske tvornice da napadnu ukrajinske položaje.

"Ukrajinske odbrambene snage odbile su dva pokušaja proboja do okruženih ruskih snaga", navodi Centar za odbrambene strategije.

Tada su se navodno počeli masovno predavati opkoljeni Rusi. Dok ruske i ukrajinske snage rutinski zarobljavaju jedni druge, rijetko to rade u desetinama. Najveća zarobljavanja obično se događaju tokom velikih urbanih opsada i haotičnih užurbanih povlačenja.

Na početku rata, stotine ukrajinskih vojnika predalo se nakon što su se sedmicama držali u opkoljenom južnom gradu Mariupolju. Gotovo dvije godine kasnije, sredinom februara, ruske pukovnije u napredovanju zarobile su desetine Ukrajinaca koji su se povlačili iz ruševina Avdijivke u istočnoj Ukrajini.

Činjenica da je toliko Rusa u isto vrijeme predalo u Vovčansku, gradu koji nijedna strana ne kontroliše u potpunosti i u kojem se vode silovite borbe, trebalo bi poslati poruku ruskim komandantima. Ruska vojska nije se trebala zaglaviti u Vovčansku. I sigurno nije trebalo izgubiti potencijalno mnoštvo vojnika u neuspješnom pokušaju zauzimanja polazne baze za eventualni pokušaj prelaska jedne uske rijeke usred grada.

Nije potrebno spominjati da, kakvi god ciljevi Rusa bili kada su prošlog mjeseca prešli granicu sa sjevernom Ukrajinom, ne samo da ih ne postižu - njihovi izgledi za konačni uspjeh izmiču sve dalje jer su njihove snage blokirane, odsječene i prisiljeni na predaju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.