19.6.2024. 16:09
1
Svijet treba da se zabrine zbog sporazuma Putina i Jong Una, najavili ubrzano uspostavljanje multipolarnog svijeta? - "Jedina je opcija sjevernokorejskog režima da opstane..."
FOTO: AP
Danas je u posjeti Sjevernoj Koreji boravio predsjednik Rusije Vladimir Putin, gdje je potpisan novi sporazum ove dvije zemlje. Novi sporazum Rusije i Sjeverne Koreje podrazumijeva vojnu pomoć u slučaju agresije protiv jedne od ovih zemalja, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

Posljednji put je predsjednik Rusije boravio u Sjevernoj Koreji 2000. godine, kad je tek stupio na dužnost. 

Korejska novinska agencija u utorak je objavila Putinov tekst s porukom zahvale Pjongjangu za podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu. Približavanje dviju zemalja pod zapadnim sankcijama izazvalo je zabrinutost Zapada, ističe CNN.

Govoreći na konferenciji za novinare u Pjongjangu nakon sastanka sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, koja je prenošena uživo na web stranici Kremlja, Putin je rekao da su sigurnosna i međunarodna pitanja značajne teme današnjih razgovora.

"Danas potpisani sveobuhvatni sporazum o partnerstvu predviđa, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju agresije na jednu od strana u ovom sporazumu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da se tim dokumentom postavljaju i temelji za vojnu saradnju dvije zemlje.

Kim Jong-un je rekao da je sporazum "miroljubiv, defanzivne prirode", dodajući da će ubrzati uspostavljanje multipolarnog svijeta.

"Ovaj moćni ugovor nije ništa drugo do dokument istinski konstruktivne, obećavajuće, isključivo miroljubive i odbrambene prirode, osmišljen da štiti i brani osnovne interese naroda dviju zemalja. Ne sumnjam da će postati pokretačka snaga za ubrzanje uspostavljanja novog multipolarnog svijeta“, naglasio je on.

Sjevernokorejski lider je sporazum opisao i kao važan dokument koji će postaviti temelje za buduću saradnju dvije zemlje, uključujući ekonomiju, politiku i vojna pitanja.

Šta ovaj sporazum znači, konkretno za Rusku Federaciju ali naročito za Sjevernu Koreju, govorio je vojni komentator Dean Džebić. 

„Sporazum između Ruske Federacije i Sjeverne Koreje, konkretno sporazum između ruskog predsjednika Vladimira Putina i sjevernokorejskog predsjenika Kim Jong Una samo je nastavak prilično dugog savezništva koje je imalo različite vrste amplituda, različite vrste intenziteta i aranžmana koji su se mijenjali ali to je cijeli niz sporazuma koji se nastavlja na sporazume iz 90tih godina, 2006., 2014. godine... Dakle, tokom 2022. godine imali smo cijeli niz sporazuma u energetskom sektoru, gdje je Ruska Federacija ušla u energetski sektor Sjeverne Koreje u oblasti iskapanja sirove nafte kao i velikih nalazišta uglja koji su neophodni za Sjevernu Koreju. Kako je rat počeo u Ukrajini, Sjeverna Koreja daje vrlo značajne i izdašne količine artiljerijskih projektila koje koriste ruske snage na terenu. Jedno savezništvo koje je na obostranu korist pri čemu u ovom trenutku za Sjevernu Koreju kao državu koja više od 70 godina živi pod potpunim sankcijama UN-a i velikog dijela svijeta, zapravo Ruska Federacija je jedini izlaz i put na neka zapadna tržišta koja ima ulogu posrednika u tim poslovima i zapravo jedina opcija opstanka sjevernokorejskog režima jeste oslanjanje na Peking i na Moskvu u prvom redu.“, objašnjava vojni komentator. 

Sigurnosni aranžman najviše zanimljiv, navodi sagovornik. 

„Ono što svakako najviše zanimljivo, pored energetskih sporazuma jeste i sigurnosni aranžman. Ruska Federacija je potpisala, na neki način, sporazum o nenapadanju koji se podrazumjevao ali i zapravo sporazum o uzajamnoj pomoći u slučaju rata. Nije poznato, odnosno ne postoje u javnosti, određeni modaliteti, na koji će se način ogledati to. U svakom slučaju, da je razmjena tehnologije nešto što je najpotrebnije u ovom trenutku Sjevernoj Koreji koja nastoji da maksimizira svoje sposobnosti nuklearnog udara i u tom pogledu Ruska Federacija im može itekako pomoći kroz prodaju obogaćenog uranijuma, plutonijuma, kroz prodaju tehnologije u domenu hipersoničnog naoružanja, interkontinentalnih balističkih raketa i konvencionalnih sistema kojima PjongJang želi da ovlada.“, zaključuje Džebić za Source. 

Šta je prethodilo Putinovom dolasku u Sjevernu Koreju? 

Putinova posjeta Pjongjangu dolazi u trenutku visokih napetosti na Korejskom poluotoku. Južna Koreja je u utorak ispalila hice upozorenja nakon što su, navodno, sjevernokorejski vojnici iz demilitarizirane zone razdvajanja prešli na teritorij Južne, što je drugi takav incident u posljednje dvije sedmice. Rusija štiti Sjevernu Koreju u Vijeću sigurnosti UN-a tako što je u martu stavila veto na rezoluciju za istraživanje kršenja sankcija. Rusija je prvobitno bila za međunarodne sankcije i istrage o nezakonitom programu razvijanja interkontinentalnih balističkih projektila dugog dometa, ali zbog zapadnih je sankcija promijenila stav. Nakon Pjongjanga, Putin će u srijedu otputovati u vijetnamski Hanoi na još jedno dvodnevno putovanje, a prošlog mjeseca bio je u Pekingu.

(Erna H.) 

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.