25.6.2024. 17:06
0
Haški sud raspisao potjernicu za Šojguom i Gerasimovim
Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je danas naloge za bivšim ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom i vodećim ruskim generalom, načelnikom glavnog stožera Valerijem Gerasimovim zbog navodnih zločina počinjenih tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Obojica su optuženi da su odgovorni za ratne zločine usmjeravanja napada na civilne objekte i nanošenja prekomjernih slučajnih ozljeda civilima, kao i za zločin protiv čovječnosti činjenjem “nehumanih djela”, navodi se u priopćenju za javnost.

Sud je priopćio da su suci utvrdili da postoje “opravdani razlozi vjerovati da su dvojica osumnjičenih odgovorni za raketne napade koje su izvodile ruske oružane snage protiv ukrajinske elektroenergetske infrastrukture od barem 10. oktobra 2022. do barem 9. marta 2023.”

Ruski dužnosnici osumnjičeni su da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti naredivši napade na civile i civilne objekte u Ukrajini. Rusija tvrdi da je ukrajinska energetska infrastruktura legitimna vojna meta i niječe da napada civile i civilnu infrastrukturu.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija pozdravio je potez Međunarodnog kaznenog suda i izdavanje naloge za uhićenje bivšeg ruskog ministra obrane i načelnika glavnog stožera, rekavši da je to “važna odluka”.

“(Sergej) Šojgu i (Valerij) Gerasimov snose osobnu odgovornost… (Oni) će se smatrati odgovornima za zlo”, rekao je Andrij Jermak na Telegramu. Rusko Vijeće sigurnosti priopćilo je pak da je nalog za uhićenje Međunarodnog kaznenog suda za bivšeg ministra obrane Sergeja Šojgua dio hibridnog rata protiv Moskve, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Šojgu je prošlog mjeseca smijenjen s mjesta ministra obrane i imenovan tajnikom moćnog ruskog Vijeća sigurnosti, u najznačajnijim promjenama koje je ruski predsjednik Vladimir Putin napravio u svom vojnom zapovjedništvu od početka rata 2022.

S potjernicama za Šojguom i Gerasimovim ukupan broj tjeralica izdanih protiv visokih ruskih osumnjičenika od početka invazije iznosi osam. Među njima je i Putin, osumnjičen za ratni zločin zbog deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Tribunal nema vlastitu policiju i oslanja se na države članice za uhićenja. Tijekom vremenskog okvira navedenog u posljednjim tjeralicama Rusija se sumnjiči da je izvela napade na brojne elektrane i trafostanice diljem Ukrajine, prenosi Index.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.