25.6.2024. 17:08
0
Cijene nafte blizu 86 dolara
Cijene nafte zadržale su se na međunarodnim tržištima blizu 86 dolara budući da su među trgovcima ponovo prevladale bojazni da bi visoki troškovi zaduživanja mogli zakočiti gospodarstvo, prigušivši optimizam na početku ljetne sezone putovanja u SAD-u.

Na londonskom je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u kolovozu bila niža za 20 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,81 dolar. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 81,44 dolara.

Trgovci su se u proteklim danima usredotočili na optimistične prognoze o potražnji u ljetnoj sezoni putovanja u SAD-u. Američka investicijska banka Goldman Sachs procjenjuje da će zbog skoka potražnje tržište u trećem tromjesečju biti u minusu 1,3 milijuna barela dnevno.

"Okidači za uzlet cijena bile su optimistične prognoze potražnje i smanjene zalihe u SAD-u. Početak vrućeg ljeta na sjevernoj polutci i predstojeća sezona uragana trebali bi značiti snažniju potražnju i u idućim mjesecima", objašnjava neovisna analitičarka Tina Teng.   

Analitičari procjenjuju da će najnoviji podaci iz SAD-a pokazati pad zaliha nafte u prošlom tjednu za tri milijuna barela, pokazala je Reutersova anketa.

Učestali napadi ukrajinskih dronova na ruska energetska postrojenja podižu pak premiju na geopolitički rizik, ugrožavajući opskrbu. Krajem prošlog tjedna dronovi su napali četiri rafinerije, uključujući glavnog proizvođača goriva na jugu Rusije u Ilskyju, navodi Reuters.

Protuteža prognozama o poboljšanoj potražnji i mogućoj smanjenoj opskrbi visoke su kamatne stope koje kroz dulje vrijeme mogu zakočiti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

"(...) zabrinjava 'pužev korak' središnjih banaka u snižavanju kamatnih stopa koji i dalje koči oporavak svjetskog gospodarstva", naglašava Ashley Kelty iz Panmure Gordona.

Američka središnja banka ponovila je da će vjerojatno biti dovoljno da još "neko vrijeme" zadrži kamatne kamatne stope na važećoj razini da bi obuzdala inflaciju.

Fedov signal pomogao je dolaru koji je u utorak ojačao za 0,13 posto, prigušujući potražnju za naftom kupaca s drugim valutama. 

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u ponedjeljak cijena barela košarice nafte njezinih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 85,98 dolara.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.