27.6.2024. 14:52
0
Zelenski u Briselu: "Ukrajina i EU potpisuju sigurnosni sporazum"
FOTO: AP
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će sigurnosni sporazum koji danas potpisuju Kijev i Evropska unija unaprijediti "mir i prosperitet" na cijelom kontinentu.

Zelenski je stigao u Brisel nekoliko dana nakon što je EU saopštila da otvara formalne pregovore o članstvu s Kijevom, te se sastaje s nekim od najčvršćih pristalica Ukrajine.

“Potpisaćemo tri sigurnosna sporazuma, uključujući jedan sa EU u cjelini”, naveo je Zelenski u objavi na X.

“Po prvi put, ovaj sporazum će učvrstiti opredijeljenost svih 27 država članica da Ukrajini pruže opsežnu podršku, bez obzira na bilo kakve unutrašnje institucionalne promjene“, rekao je.

Ukrajina je potpisala 17 sličnih bilateralnih sigurnosnih sporazuma, uključujući sa Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom i Japanom.

Ovo nisu paktovi koji predviđaju međusobnu odbranu, već definišu obaveze ključnih zemalja da podrže Ukrajinu vojnom, finansijskom, humanitarnom i političkom pomoći tokom niza godina.

“Svaki korak koji napravimo približava nas našem historijskom cilju mira i prosperiteta u našem zajedničkom evropskom domu“, rekao je Zelenski.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.