27.6.2024. 19:35
0
Španski parlament odbio da prizna Kosovo
Španski parlament je sa 25 glasova za, 293 protiv i 27 suzdržanih odbacio inicijativu za priznanje nezavisnosti Kosova, prenosi RSE.

Inicijativu je španskom parlamentu predstavila stranka Zajedno za Kataloniju, koju vodi Carles Puigdemont, a prije nekoliko dana o njoj je održana parlamentarna rasprava.

U pismu koje je ta stranka dostavila parlamentu spominje se odluka Međunarodnog suda pravde koji je 2010. odlučio da proglašenje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu.

U prijedlogu Puigdemontove stranke navodi se da špansko odbijanje da prizna državu koja je iskoristila svoje legitimno pravo na samoodređenje predstavlja prepreku evropskoj politici integracije Zapadnog Balkana u EU.

"A to odbijanje je destabilizirajući faktor na ovim prostorima, u kontekstu obilježenom ratom u Ukrajini, koji ovaj dio Evrope doživljava s posebnim strahom", navodi se u prijedlogu.

Smatra se da je glavni razlog nepriznavanja povezan sa španskim stavom prema težnjama njene sjeveroistočne regije - Katalonije - da postane nezavisna.

Ta regija je imala nekoliko neuspješnih pokušaja odvajanja od Španije, a zvanični Madrid oštro se usprotivio tom potezu.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 17. februara 2008. godine, skoro deceniju nakon završetka rata i povlačenja srbijanskih snaga.

Međunarodni sud pravde je 2010. godine zaključio da nezavisnost Kosova "nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

Više od 100 zemalja koje su priznale Kosovo tu odluku su donijele u godini proglašenja nezavisnosti - 2008.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, pored Srbije, Kosovo ne priznaje još Bosna i Hercegovina. A od zemalja EU, ne priznaju ga Grčka, Rumunija, Španija, Slovačka i Kipar.

Posljednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela u februaru 2021. Međutim, to priznanje bilo je dio Washingtonskog sporazuma između Kosova i Srbije o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je potpisan 4. septembra 2020. u prisustvu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kosovo od 2011. godine, pod pokroviteljstvom EU, vodi dijalog sa Srbijom o normalizaciji odnosa. Taj proces podržavaju i SAD.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.