29.6.2024. 8:51
0
Najnoviji rezultati predsjedničkih izbora u Iranu: Tijesna borba između Pezeshkiana i Jalilija
FOTO: AP
Rani rezultati ukazuju na veliku vjerovatnoću drugog kruga izbora, prenosi Press TV.

U toku je prebrojavanje glasova na vanrednim predsjedničkim izborima u Iranu, a preliminarni rezultati koje je objavio izborni štab zemlje ukazuju na utakmicu između dva kandidata.

Nakon prebrojanih više od 19 miliona glasova, čini se da se radi tijesnoj borbi između bivšeg ministra zdravlja i višeg poslanika Masuda Pezeshkiana i bivšeg vodećeg nuklearnog pregovarača i šefa najvišeg sigurnosnog tijela Saeeda Jalilija.

Ostala dva kandidata – predsjednik parlamenta Mohammad Baqer Qalibaf i bivši ministar unutrašnjih poslova Mostafa Pourmohammadi – trenutno zaostaju.

Najnovije ažuriranje oko 9:40 ujutro po lokalnom vremenu pokazalo je da je Pezeshkian učvrstio svoje vodstvo sa 8,302,577 glasova od 19,069,713 glasova do sada prebrojanih. Iza njega je bio Džalili sa 7.189.756 glasova.

Zaostali su Qalibaf i Pourmohammadi sa 2.676.512 i 158.314 glasova.

Više od 61 miliona Iranaca imalo je pravo glasa na izborima održanim u petak, od kojih su mnogi prvi put glasali.

(Erna H.) 

IZBORIIRAN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.