29.6.2024. 9:06
0
UN: 60.000 do 80.000 prisiljeno na bijeg, Izrael napada grad Shujayea
FOTO: AFP
Od ponedjeljka do četvrtka, 139 Palestinaca je ubijeno i 331 ranjen u izraelskim napadima u Pojasu Gaze, prema UN-ovom Uredu za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Posljednji izvještaj OCHA-e također navodi da je između 60.000 i 80.000 stanovnika istočnog i sjeveroistočnog grada Gaze pobjeglo u četvrtak kada je Izrael pokrenuo kopneni napad na četvrt Shujayea.

Vojne naredbe ljudima da odmah evakuiraju Shujayeu pridonijele su pretjeranom raseljavanju stanovništva Gaze od listopada, izraelske snage su sada protjerale približno 78 posto od 2,3 miliona stanovništva te teritorije.

U izvještaju OCHA-e također navodi da su izraleske snage dozvolile samo 49 od 101 planirane misije isporuke humanitarne pomoći sjevernoj Gazi između 1. i 27. juna. Deset misija je odbijeno, 30 je prekinuto, a 12 je otkazano.

Napori pomoći na jugu teritorije prošli su bolje, sa 71 posto od 276 misija su dozvolile izraelske snage, izvještava UN.

(Erna H.)  

GAZAIZRAEL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.