3.7.2024. 19:48
0
Umro bivši francuski ministar vanjskih poslova Roland Dumas
Bivši francuski ministar vanjskih poslova Roland Dumas u vrijeme vladavine socijalističkog predsjednika Françoisa Mitterranda, umro je u srijedu u dobi od 101 godine, objavili su službeni izvori, prenosi Afp.

Ministarsku je dužnost obavljao u vrijeme raspada bivše Jugoslavije te je bio uključen u napore međunarodne zajednice da se riješi kriza. Dumas je predsjedavao Ustavnim vijećem između 1995. i 2000. godine.

Bio je poznat kao iznimno odan saradnik Françoisa Mitterranda te vrlo vješt pregovarač, esteta, ali i zavodnik. Njegova iznimna karijera kompromitirana je zbog skandala Elf.

Dumas je osumnjičen da je pogodovao pri zaposlenju jedne od svojih ljubavnica u naftnoj tvrtki, zbog čega je bio primoran podnijeti ostavku na dužnost predsjednika Ustavnog vijeća.

"Dumas je ostavio trag u historiji Pete republike", rekao je aktualni ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti.

Jacques Attali, bivši posebni Mitterandov savjetnik u Elizejskoj palači podsjetio je da je, "nakon što je bio svjedok očeva ubistva kojega su smaknuli nacisti, Dumas postao vrlo aktivan akter u francusko-njemačkim odnosima."

"Bio je poput lika iz nekog romana. Bio je sposoban advokat, talentiran i samozatajan. Poznanstvo s njim donijelo vam je mnoštvo znanja", komentirao je za AFP advokatMarcel Ceccaldi, Dumasov poslovni partner.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.