4.7.2024. 22:19
0
Eruptirao vuklan Etna na Siciliji
Etna, jedan od aktivnih vulkana na jugu Italije, izbacuje snažnu lavu i pepeo.
U posljednjih nekoliko dana zabilježen je porast vulkanske aktivnosti na vulkanu Etna, koji se nalazi na ostrvu Sicilija, na nadmorskoj visini od približno 3.300 metara, objavili su nacionalni mediji.

Aktivnost je posebno uočena u krateru vulkana zvanom "Voragine". Lava i pepeo su počeli snažno da izbijaju iz ovog kratera. Postojao je i tok lave u drugi krater, nazvan "Novi" krater.

Prema procjenama regionalnog ureda italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) u Kataniji, pepeo koji je izbacila Etna dostigao je visinu od približno 4,5 kilometara i pomjerio se prema jugoistoku.


INGV je objavio "crveno" upozorenje za avione koji prolaze kroz regiju zbog oblaka pepela. Ministarstvo civilne odbrane povezano s Uredom premijera izdalo je "žuti" kod upozorenja zbog vulkanske aktivnosti na planini Etna.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.