5.7.2024. 13:15
0
Dva miliona stanova u Njemačkoj prazno
Mnogo ljudi u Njemačkoj ne može da dođe do stana, pa opet, skoro dva miliona stanova je prazno, pokazuju objavljeni podaci iz popisa 2022.

Prema tim podacima, maja 2022. u zemlji je oko 1,9 miliona stanova bilo bez stanara. Drugim riječima, 4,3 posto stambenih jedinica u Njemačkoj bilo je prazno, saopštio je savezni zavod za statistiku.

Pritom, više od polovine tih stanova, 55 posto, bilo je prazno duže od godine, raznim povodima, naveli su statističari, prenosi Bankar.me.

Samo 38 posto bilo je pripremano za useljenje u posljednja tri mjeseca, a kratak očekivani rok useljenja bio je uočljiv u velikim gradovima, Hamburgu, Bremenu i Berlinu, sa kvotom od 52 do 61 posto.

Vlasnici skoro četvrtine praznim stanova, njih 24 posto, planirali su građevinske radove ili sanaciju, a rušenje tek jedan u 25.

Oko sedam posto vlasnika je razmatralo prodaju nekretnine naspram useljenja u nju Skoro petina vlasnika je u popisu kao razlog praznog stana navelo “nešto drugo.”

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.