5.7.2024. 20:07
1
Putin i Orban žele kraj sukoba, optužuju Zelenskog: Želi zauvijek ostati na vlasti
Ruski predsjednik Vladimir Putin i mađarski premijer održali su zajedničku press-konferenciju nakon sastanka koji je razbjesnio čelnike EU.

Premijer Mađarske, koja od ponedjeljka predsjeda Evropskom unijom, danas je posjetio Moskvu i sastao se s Putinom. Taj potez je razbjesnio čelnike EU, koji su ga osudili i poručili da Orban ne razgovara s Putinom u ime Unije, nego isključivo kao mađarski premijer, prenosi Index.

Nakon što su se Putin i Orban sastali u Kremlju dva čelnika izašla su pred novinare i održala zajedničku press-konferenciju.

Mađarska smatra svoje šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom mirovnom misijom, rekao je Orban na presici.

"Mnogi koraci potrebni su kako bi se okončalo rat, ali poduzeli smo prvi korak da obnovimo dijalog", rekao je Orban, dodajući da se "stajališta u Kijevu i Moskvi i dalje jako razlikuju".

Putin je rekao da ga je Orban obavijestio o nedavnom sastanku s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim u Kijevu te o mađarskom prijedlogu o hitnom prekidu vatre, koji bi omogućio početak pregovora. Ruski predsjednik je odmah dodao da Ukrajina na to neće pristati jer "Zelenski želi da se nastavi vanredno stanje jer želi ostati zauvijek na vlasti".

Putin je dodao da Rusija želi "potpuni i konačni kraj sukoba", a ključ za okončanje sukoba trebali bi biti, rekao je, ruski prijedlozi. Dodao je da je zahvalan Orbanu na pokušaju da se obnovi dijalog između Rusije i Evrope.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.