9.7.2024. 16:23
0
Huti: Napali smo 'vitalnu metu' u Izraelu
Jemenska grupa Huti izvela je napad dronovima na vitalnu metu u gradu Eilatu, na jugu Izraela, u saradnji s iračkim islamskim otporom.

Vojni glasnogovornik grupe Yahya Saree je u televizijskoj izjavi rekao da su njihove oružane snage, u saradnji s iračkim islamskim otporom, izvele vojnu operaciju “protiv vitalne mete u Umm al-Rashrashu, južnoj okupiranoj Palestini”, bez preciziranja mete.

Brigadni general Saree potvrdio je da je operacija izvedena s više dronova i da je uspješno ostvarila svoje ciljeve.

Saree je potvrdio nastavak izvođenja zajedničkih operacija s iračkim islamskim pokretom otpora u pružanju podrške i postizanju pobjede palestinskog naroda sve dok agresija i opsada tog naroda u Pojasu Gaze ne prestanu.

Prošlog petka je vođa Husa Abdul-Malik al-Houthi rekao da su operacije njegove grupe koja podržava Gazu poremetile gotovo polovinu izraelskog pomorskog saobraćaja.

U istom kontekstu, Zajednički pomorski informativni centar za Crveno more i Adenski zaljev potvrdio je da je teretni brod Verbena, koji je plovio pod zastavom Palaua, odvučen iz opasne zone i na putu je do sljedeće luke pristajanja, nakon što su ga 13. juna napali Huti.

Centar je saopćio da je brod gađan s tri projektila dok je prolazio kroz Adenski zaljev, 98 nautičkih milja istočno od jemenskog grada Adena.

Američka centralna komanda saopćila je da je brod potopljen nakon što je posada spašena i prevezena na sigurno, dodajući da je u napadu povrijeđen jedan od članova posade.

U znak solidarnosti s Gazom koja se suočava s razornim izraelskim ratom uz američku podršku, Huti projektilima i bespilotnim letjelicama gađaju izraelske teretne brodove ili druge povezane s njima u Crvenom moru, Arapskom moru i Indijskom okeanu.

(Ajdin B.)

 
IzraelHuti
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.