10.7.2024. 8:57
0
"NATO savez je moćniji nego ikad, Ukrajina će ostati slobodna i nezavisna"
Američki predsjednik Joe Biden poželio je dobrodošlicu liderima NATO-a u Washingtonu snažnim govorom koji je, po svemu sudeći, bio osmišljen kako bi uvjerio saveznike u inostranstvu i kod kuće da se može oduprijeti izbornom izazovu Donalda Trumpa.

U kratkom, ali snažnom govoru na otvaranju summita, predsjednik je izjavio da je vojni savez "moćniji nego ikada" dok se suočava s "ključnim trenutkom" s ratom između Rusije i Ukrajine.

Upozoravajući da su "autokrati srušili globalni poredak", Biden je najavio dodatnu vojnu pomoć Kijevu.

BBC podsjeća da je u planu donacija više baterija moćnih američkih sistema protuzračne odbrane tipa Patriot, ali i drugih sistema za jačanje ukrajinske protuzračne odbrane. Donacije predvode Amerika, Njemačka, Italija, Holandija i Rumunija.

"Rat će završiti tako što će Ukrajina ostati slobodna i neovisna zemlja", rekao je Biden u sinoćnjem govoru. "Rusija neće prevladati. Ukrajina će prevladati."



Biden je govorio oko 13 minuta jasnim glasom, što je značajna razlika u odnosu na njegov smušeni ton tokom prošlomjesečne predsjedničke debate s Trumpom.

U međuvremenu, kongresni demokrati sastali su se privatno kako bi raspravljali o Bidenovom vodstvu stranke i raspoloženje je bilo "tužno", rekli su zastupnici novinskoj agenciji Associated Press.

Kasnije jučer, demokratkinja iz Zastupničkog doma Mikie Sherrill iz New Jerseyja javno je pozvala Bidena da se ne kandiduje za reizbor, rekavši da su ulozi previsoki.

Diplomati na summitu NATO-a također su izrazili skepsu o Bidenovoj budućnosti, javlja BBC.

Lideri 32 zemlje članice NATO-a okupili su se u glavnom gradu SAD-a na važnom summitu. S njima je i novi britanski premijer Keir Starmer. Prije odlaska u Washington rekao je da mu je drago "ponovo potvrditi nepokolebljivu podršku NATO-u."

Poruka odlaska na summit NATO je "u tome da stojimo zajedno sa svojim saveznicima, praktički razgovaramo o tome kako ćemo pružiti daljnju podršku Ukrajini i poslati vrlo, vrlo jasnu poruku Putinu da ćemo se suprotstaviti ruskoj agresiji gdje god bila u svijetu", rekao je Starmer, koji bi se danas trebao sastati s Bidenom, baš kao i s liderima demokrata i republikanaca u Kongresu.

Ovaj summit ušao je u historiju saveza. Održan je na istom mjestu gdje je prije nekoliko desetljeća potpisan izvorni ugovor, na koji se Biden pozvao u svom govoru. Poruke i odluke donesene na summitu mogle bi biti presudne za Ukrajinu, koja se suočava s neviđenim ruskim zračnim udarima na civilne mete i infrastrukturu. Podsjetimo, Rusi su u ponedjeljak raketirali dječju bolnicu u Kijevu.

Pri kraju svog govora, Biden je pozvao glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na pozornicu kako bi mu dodijelio Predsjedničku medalju slobode, najveću američku civilnu počast.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.