11.7.2024. 14:36
0
Stoltenberg: Pomoć Ukrajini neće učiniti NATO stranom u sukobu
FOTO: AP
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u srijedu da su se NATO saveznici dogovorili oko jačanja protuzračne obrane Ukrajine i preuzimanja koordinacije i pružanje većine međunarodne sigurnosne podrške toj zemlji.

"Ovo neće učiniti NATO stranom u sukobu, ali će pomoći Ukrajini da zadrži svoje pravo na samoobranu. Također smo dogovorili finansijsku pomoć Ukrajini da izgradi snage sposobne poraziti rusku agresiju danas i odvratiti je sutra. Složili smo se da je 40 milijardi eura minimalna osnovica u sljedećoj godini", poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare tokom Samita NATO-a u Washingtonu.

Rekao je da će NATO nastaviti podržavati Ukrajinu na nepovratnom putu prema članstvu u alijansi.

"Posao koji sada radimo zajedno osiguraće da se Ukrajina može pridružiti bez odgode, kada dođe pravo vrijeme. Nije pitanje hoće li, nego kada", naveo je Stoltenberg.

Dodao je i da je Kina odlučujući "pokretač ruskog ilegalnog rata protiv Ukrajine i da osigurava opremu dvostruke namjene".

"Mislim da je poruka poslana iz NATO-a, s ovog samita, vrlo jaka i vrlo jasna, i mi jasno definišemo odgovornost Kine kada je u pitanju omogućavanje ruske ratne agresije protiv Ukrajine", istakao je Stoiltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u više navrata govorio da je uvjeren da će SAD i dalje biti posvećena članica NATO saveza - bez obzira ko bude sjedio u Bijeloj kući sljedeće godine, Joe Biden ili Donald Trump.

"NATO je najuspješniji savez u historiji jer smo uspjeli da se držimo po strani od domaćih političkih debata", rekao je Stoltenberg.

U Washingtonu se održava drugi dan NATO-ovog trodnevnog samita kojim se obilježava 75. osnivanja vojnog saveza. Ključne teme su pomoć Ukrajini, strategija odvraćanja i odbrane te jačanje partnerstva.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.