14.7.2024. 14:01
0
IDF napravio novi zločin: U subotu ubili 100 ljudi u Gazi, meta im bio čovjek koji nisu ubili
Vojska Izraela izvršila je u subotu zračne napade na područje al-Mawasi u južnoj Gazi. Ubijeno je blizu 100 osoba, a meta napada bio je vođa Hamasa Mohammed Deif što je i od ranije poznato. Međutim, on nije ubijen.

Mohammed Deif, komandant Hamasovog vojnog krila, i Rafa'a Salameh, komandant Hamasove brigade Khan Younis, bili su meta ovog zračnog napada, potvrdio je ranije IDF.

Međutim, IDF ne raspolaže informacijama da su oni u napadu ubijeni. S druge strane, ubijeno je - zvanično - 90 osoba, dok ih je na stotine ranjeno.

Vjeruje se da je Deif (58), koji je na izraelskoj listi najtraženijih od 1995. godine i izbjegao višestruke pokušaje atentata, glavni organizator napada 7. oktobra 2023. godine.

Vojni zvaničnik je kasnije rekao da "još uvijek provjeravaju i potvrđuju rezultat napada", i nije negirao da se dogodio unutar područja koje je izraelska vojska označila sigurnim za stotine hiljada Palestinaca.

O ovom napadu oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je zaprijetio da će, "na ovaj ili onaj način, doći do vrha Hamasa".

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je u subotu da je u napadu Izraela na kamp za raseljene osobe u Khan Younisu ubijeno najmanje 90 Palestinaca i povrijeđeno 289. Stanovnici su rekli da su bili svjedoci najmanje pet "velikih ratnih aviona koji su bombardirali usred oblasti Al Mawasi, zapadno od Khan Younisa".

Većina povrijeđenih prebačena je u Nasserovu bolnicu. Međutim, prema riječima zvaničnika i medicinara, ustanova "više ne može funkcionisati" jer su ljekari "pretrpani velikim brojem žrtava".

Neviđen u javnosti godinama, Deif, poznat kao "gost", često je mijenjao lokacije kako bi izbjegao izraelsku detekciju. Angažovan sa Hamasom od malih nogu, bivši student nauke organizovao je seriju samoubilačkih bombaških napada na izraelske civile 1990-ih, a zatim ponovo deceniju kasnije, navodi Guardian.

Špekulacije sugeriraju da je Deif možda bio onesposobljen u jednom od brojnih izraelskih pokušaja da ga ubiju, a da su njegova supruga i mala djeca poginuli u zračnom napadu 2014. godine.

Izraelske vlasti ga nazivaju "mrtav čovjek koji hoda", a postoje navodi da je njegovo stvarno ime je Mohammed Diab Ibrahim al-Masri.

Lider Hamasa Ismail Haniyeh optužio je u subotu Netanyahua da "gnusnim masakrima" pokušava blokirati primirje u ratu u Gazi.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.