20.7.2024. 18:27
0
Španska policija uhapsila tri proruska hakera zbog napada na zemlje NATO-a
FOTO: X
Tri proruska hakera uhapšena su zbog navodnih terorističkih cyber napada na Španiju i druge zemlje NATO-a, saopštila je španska policija u subotu.

Osumnjičeni su privedeni zbog navodne umiješanosti u napade distribuiranih uskraćivanja usluge (DDoS) na javne institucije i strateške sektore, saopćila je Civilna garda.

Napadi su navodno izvedeni na sajtove javnih i privatnih organizacija u vladinom sektoru, kritičnu infrastrukturu i važne usluge u zemljama koje podržavaju Ukrajinu u njenom sukobu sa Rusijom, navodi se u saopštenju.

Policija je na platformi X objavila snimak racije na kuću jednog od osumnjičenih, u kojoj je na zid postavljena zastava srpa i čekića iz sovjetskog doba.

- Ove kompjuterske napade organizovala je haktivistička grupa NoName057(16), koja je započela nakon ruske invazije na Ukrajinu i koja je bila jedna od najaktivnijih, navodi se u saopštenju Civilne garde, dodajući da ova grupa priznaje da će "proporcionalno odgovoriti na neprijateljske i otvoreno antiruske akcije zapadnih rusofoba".

Hapšenja su se dogodila u Manacoru na španskom Balearskom ostrvu Majorka i u Huelvi i Sevilji na jugu Španije, saopštila je policija. Dodali su da je istraga u toku.

(Erna H.) 

EUŠPANIJA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.