1.9.2024. 20:29
0
Izbori u Njemačkoj: Desničari ostvarili dobre rezultate u Tiringiji i Saksoniji, pad SPD-a i Zelenih
U njemačkim saveznim državama Tiringija i Saksonija danas su održani regionalni izbori, a prve izlazne ankete televizije ZDF pokazuju značajne pomake u političkom pejzažu ovih regija.

U Tiringiji, ekstremno desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila je iznenađujući uspjeh sa 33,5 posto podrške, čime je zauzela prvo mjesto. Konzervativna Kršćansko-demokratska unija (CDU) slijedi ih s 24,5 posto, dok je ekstremno lijevi pokret Savez za socijalnu obnovu (BSW) na trećem mjestu s 14,5 posto.

Ljevičarska stranka Die Linke, koja je ranije imala značajnu podršku u ovoj regiji, sada je zabilježila rezultat od 11,5 posto. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) doživjela je ozbiljan pad s tek 6,5 posto glasova, dok su Zeleni osvojili 4 posto, a liberalni FDP samo 1 posto podrške.

U Saksoniji, situacija je nešto drugačija. CDU je zadržala blago vodstvo s 32 posto, dok je AfD odmah iza njih s 31,5 posto. BSW je ponovo na trećem mjestu s 11,5 posto glasova.

Socijaldemokrati su ovdje nešto bolje prošli s 7,5 posto, dok su Zeleni osvojili 5 posto. FDP i u ovoj regiji bilježi nizak rezultat s 1 posto podrške, dok je Die Linke na 4,5 posto.

Ovi rezultati pokazuju značajne promjene u političkom balansu u Njemačkoj, s AfD-om koji nastavlja da jača svoju poziciju, posebno u istočnim dijelovima zemlje.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.