5.9.2024. 14:16
0
Macron imenovao novog premijera Francuske
Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Michela Barniera, bivšeg pregovarača za Brexit, na poziciju premijera danas nakon gotovo dva mjeseca zastoja nakon parlamentarnih izbora koji nisu proizveli jasnu većinu u parlamentu, javlja Le Monde.

Barnier je, sa svojih 73 godine, najstariji premijer u historiji moderne Francuske i dobio je zadatak da formira “ujedinjujuću vladu u službi zemlje”, saopštilo je predsjedništvo. Bivši desničarski ministar i evropski komesar bio je pregovarač Evropske unije u procesu Brexita.

Kako piše Le Monde, Barnier je bio gotovo nevidljiv u francuskom političkom životu otkako nije uspio da dobije nominaciju svoje stranke da izazove Macrona za predsjednika 2022. godine.

Francuska je bez stalne vlade od izbora 7. jula, na kojima je ljevica formirala najveću frakciju u parlamentu bez većine u kojem su dvije druge glavne grupe Macronovi centristi i krajnja desnica.

Nikada u historiji Pete republike – koja je započela ustavnom reformom 1958. – Francuska nije bila toliko dugo bez stalne vlade, a u međuvremenu je tu ulogu privremeno obavljala adminstracija koju je predvodio premijer Gabriel Attal.

Na bijes ljevice, Macron je odbio da prihvati nominaciju njihovog premijera, tvrdeći da takva osoba nema šanse da zadrži poziciju ako se pokrene zahtjev za smjenu u parlamentu. Francuska ljevičarska alijansa Novi narodni front zatražila je od predsjednika da izabere njihovu kandidatkinju Lucie Castets, 37-godišnju ekonomistkinju i državnu službenicu s historijom ljevičarskog aktivizma.

(Ajdin B.)


0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.