5.9.2024. 15:18
2
Putin: Ukrajina je upravo napravila strahovitu grešku. Najveću od početka rata
Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da ukrajinski upad u rusku Kursku oblast nije uspio zaustaviti napredovanje ruskih snaga u Donbasu te je oslabio ukrajinske odbrambene položaje uz liniju fronta, što je pomoglo snagama Moskve.

Putin inače ne govori često u Kursku kojeg su zauzele ukrajinske snage u iznenađujućem napadu koji je šokirao Kremlj.

Moskva na ovaj upad nije imala konkretan odgovor, a Ukrajinci su danima žestoko napredovali.

Putin je prvo izdao naredbu da se ukrajinske snage što prije protjeraju iz Kurske oblasti, ali do toga nije došlo.

Sad Putin pokušava to predstaviti kao grešku Ukrajine. On je, govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao da ruske snage izbacuju ukrajinske vojnike iz Kurske oblasti, gdje su 6. augusta započeli najveći napad na rusku teritoriju od Drugog svjetskog rata.

"Premjestivši velik broj obučenih vojnika u rusku pograničnu regiju, Ukrajina je oslabila vlastitu obranu i omogućila Rusiji da ubrza svoje napredovanje na istoku Ukrajine", kazao je.

"Cilj neprijatelja je bio da nas učini nervoznima i zabrinutima te da premjestimo vojnike iz jednog sektora u drugi i zaustavimo našu ofanzivu u ključnim područjima, primarno u Donbasu. Je li to uspjelo? Nije", poručio je Putin.

"Premještanjem velikog broja obučenih jedinica u ova granična područja s nama, neprijatelj se oslabio u ključnim područjima, a naše su snage ubrzale ofenzivne operacije".

Putin je rekao da je "sveta dužnost oružanih snaga" izbaciti napadače i štititi ruske građane. Dodao je da se situacija stabilizovala te da Rusija počinje izbacivati ukrajinske vojnike iz Kurske oblasti.

Rekao je da je primarni cilj Rusije bio u potpunosti osloboditi Donbas, a da ruske snage brže nego ikada zauzimaju njegove dijelove.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.