7.9.2024. 17:37
0
Njemačka ekonomija ove godine stagnira
FOTO: unsplash/ilustracija
Njemački BDP će ove godine stagnirati, objavio je danas minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo. Prethodno je za Njemačku prognozirao privredni rast od 0,4 posto.

Institut je takođe snizio prognozu rasta za iduću godinu, i to za 0,6 postotnih bodova na 0,9 procenata. Očekuje se da će njemački BDP 2026. porasti za 1,5 posto.

– Njemačka privreda je zapela i u padu, dok su druge zemlje u usponu. Imamo strukturnu krizu – procijenio je Timo Volmershauser, vodilac prognoze u Ifu.

Ovogodišnji rast će posebno kočiti sektor građevinarstva i proizvodnje. U prvom se očekuje pad proizvodnje za 3,1 posto, a u drugom za dva procenta, prenosi SEEbiz.

Njemačka
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.