9.9.2024. 9:07
1
Početak rata sa Libanom je pitanje dana, iz Izraela prijete: "Predgrađe Bejruta izgledat će kao Gaza"
FOTO: unsplash/ilustracija
Nissim Vaturi, zastupnik u izraelskom Knessetu, tvrdi kako je "pitanje dana" kada će izbiti pravi rat između Izraela i Libana.

Član Likuda, vladajuće stranke premijera Benjamina Netanyahua, poručio je za javnu radioteleviziju Kan kako će nakon izbijanja rata bejrutsko predgrađe Dahiyeh - glavno uporište Hezbolaha - "izgledati kao Gaza".

"Nema drugog načina. To nešto što će se razvijati u narednim danima", dodao je Vaturi, koji je i dio parlamentarnog odbora za vanjske poslove i odbranu. Tvrdi kako je Netanyahu jučer obavijestio vojne zvaničnike da "moraju okončati ovu sagu", prenosi Times of Israel.

Vaturi je izložio i svoju vojnu strategiju. Prema njemu, rat bi trebao započeti preventivnim napadom poput onog nedavnog za kojeg Izraelci tvrde da je osujetio planirani veliki napad Hezbolaha na centralni Izrael. Ipak, Vaturi naglašava kako bi ovaj put taj preventivni napad trebao trajati najmanje 4-5 dana, nakon čega bi uslijedila kopnena agresija.

Izrael i Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuju vatru. Napetosti su dodatno porasle nakon što je krajem jula u izraelskom zračnom napadu na uporište Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta ubijen Fuad Šukr, vrhovni komandant te grupe.

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.