12.9.2024. 21:21
0
Premijer Velike Britanije upozorio na katastrofalno stanje u zdravstvu
Britanski premijer Keir Starmer upozorio je u četvrtak da se državna Nacionalna zdravstvena služba (NHS) mora "reformisati ili umrijeti" nakon što je u nezavisnom izvještaju navedeno da je institucija u "kritičnom stanju".

U osuđujućem izvještajuu lorda Darzija utvrđeno je da je NHS "u ozbiljnom problemu".

Hirurg, koji sjedi u Doma lordova, rekao je da je "šokiran" onim što je otkrio, što je potaknulo Starmerov odgovor.

Starmerova laburistička partija odnijela je uvjerljivu pobjedu na izborima u julu, a premijer je rekao da je NHS-u potrebna "velika operacija, a ne lijepljenje gipsa" kako bi se izborila sa rastućim troškovima brige o starijoj populaciji.

- Radni ljudi ne mogu priuštiti da plaćaju više, pa je to reforma ili umri - rekao je Starmer u govoru u centru Londona nakon objavljivanja izvještaja od 142 stranice u kojem je utvrđeno da se zdravlje Britanaca pogoršalo u posljednjih 15 godina.

- Samo temeljna reforma i dugoročni plan mogu preokrenuti NHS i izgraditi zdravo društvo. To neće biti lako, neće biti brzo. Trebat će 10-godišnji plan - poručio je.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.