18.9.2024. 18:26
0
Usvojena rezolucija: Generalna skupština UN-a traži od Izraela prekid okupacije palestinske teritorije
FOTO: Screenshot
Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je rezoluciju kojom se od Izraela traži da “bez odlaganja prekine svoju nezakonitu prisutnost” na okupiranom palestinskom teritoriju, i to u roku od 12 mjeseci, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Rezolucija je dobila 124 glasa za, dok su 43 zemlje bile suzdržane, a Izrael, Sjedinjene Američke Države i 12 drugih glasalo je protiv, dodaje Puljić.

Rezolucija pozdravlja julsko savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) u kojem se navodi da je izraelska okupacija palestinskih teritorija i naselja nezakonita i da treba biti povučena.

U savjetodavnom mišljenju – najvišeg suda Ujedinjenih naroda, poznatog i kao Svjetski sud – kaže se da to treba učiniti “što je brže moguće”, iako rezolucija Generalne skupštine nameće rok od 12 mjeseci.

Rezolucija Generalne skupštine također poziva države da “poduzmu korake prema prestanku uvoza bilo kakvih proizvoda koji potječu iz izraelskih naselja, kao i opskrbe ili prijenosa oružja, municije i srodne opreme Izraelu … gdje postoje opravdani razlozi za sumnju da se mogu koristiti na okupiranoj palestinskoj teritoriji.”

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.