19.9.2024. 18:09
0
Vođa Hezbollaha: "Izrael je prešao sve granice"
FOTO: al manar tv
Čelnik Hezbollaha Hassan Nasrallah je u četvrtak rekao da će “pravednom kaznom” odgovoriti na eksplozije komunikacijskih uređaja pripadnika njegove grupe za koje okrivljuje Izrael.

I čelnik Iranske revolucionarne garde Hossein Salami je rekao da će se Izrael suočiti sa “snažnim odgovorom sila otpora”, prenijeli su državni mediji.

Izrael je smrtonosnim napadima u kojima su eksplodirali tokivokiji i pejdžeri Hezbollaha prevršio svaku mjeru, rekao je Nassralah, vođa naoružanog libanskog pokreta u televizijskom obraćanju dok su izraelski ratni avioni probijali zvučni zid i tresli zgrade u Bejrutu.

Liban i Hezbollah su optužili Tel Aviv za napade na komunikacijsku opremu Hezbollaha u kojima je poginulo 37 ljudi, a ranjeno oko 3000, zbog čega su preplavljene bolnice u zemlji. Izrael nije direktno komentirao napade, za koje sigurnosni izvori tvrde da ih je vjerovatno izvela izraelska obavještajna služba Mossad.

“Nema sumnje da smo se suočili s velikim sigurnosnim i vojnim udarcem bez presedana u historiji otpora i bez presedana u historiji Libana”, rekao je Nasrallah. “Ova vrsta ubijanja, ciljanja i zločina je možda neviđena u svijetu”.

Napadi su “prešli sve crvene linije”, rekao je. “Neprijatelj je prekoračio sve kontrole, zakone i moral”, rekao je Nasrallah, dodavši da bi se napadi “trebali smatrati ratnim zločinima ili proglašenjem rata”.

Dok je njegov govor emitiran, zaglušujuće probijanje zvučnog zida izraelskih ratnih aviona je protresalo Bejrut, zvuk koji se često može čuti u proteklih nekoliko mjeseci, no postao je znatno važniji otkako se pojačala prijetnja od potpunog rata.

Izrael je rekao da su njegovi avioni u noći na četvrtak gađali jug Libana. Hezbollah je objavio da su se napadi u četvrtak nastavili u pograničnom području.

Napadi na komunikacijsku opremu Hezbollaha su raširili strah diljem Libana i neki su ljudi odbacili elektronske uređaje zbog bojazni da u svojim džepovima zapravo nose bombe.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.