20.9.2024. 10:29
0
Zelenski: Prema Kursku preusmjereno 40.000 ruskih vojnika iz Ukrajine
Približno 40.000 ruskih vojnika preusmjereno je s ukrajinskog fronta u pravcu Kurska, izjavio je u sinoćnjem obraćanju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, prenosi "Tanjug", pozivajući se na ukrajinske medije.

"Mi smo već uspjeli preusmjeriti približno 40.000 pripadnika ruskog vojnog osoblja na ovaj pravac. Zahvaljujem svim našim borbenim brigadama, svakom vojniku, vodniku, svakom komandantu na njihovoj hrabrosti", rekao je.

Prema njegovim riječima, ukrajinske snage su smanjile potencijal ruskih trupa da izvrše napade u regiji Donjecka, ali je istakao da je situacija i dalje teška u blizini gradova Pokrovsk i Kurahov, prenosi "Unian".

Ukrajinski Generalštab je saopštio da su na Pokrovskom pravcu ruske snage 36 puta pokušale probiti ukrajinsku odbranu. Kako se navodi, od početka rata u februaru 2022. došlo je do 163 vojna okršaja ruskih i ukrajinskih snaga.

U međuvremenu, Evropski parlament je pozvao zemlje članice EU-a da ukinu ograničenja koja sprečavaju Ukrajinu da koristi zapadne sisteme naoružanja za napade na ruskoj teritoriji. Tu rezoluciju podržalo je 425 evropskih zastupnika, 63 su bila suzdržana, a 131 je bio protiv, piše ukrajinska agencija.

Ranije je kancelarija Zelenskog potvrdila kako on naredne sedmice putuje u Sjedinjene Američke Države gdje će američkom kolegi Joeu Bidenu predstaviti ukrajinski "plan pobjede", prenosi "AlJazeera".

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.