13.10.2024. 10:00
1
Četrdeset država koje doprinose mirovnim snagama UN-a u Libanu osuđuju napade Izraela
Četrdeset nacija koje doprinose mirovnim snagama Ujedinjenih nacija u Libanu reklo je u subotu da „snažno osuđuju nedavne napade“ na mirovne snage, javio je AFP.

„Takve akcije moraju odmah prestati i treba ih adekvatno istražiti“, navodi se u zajedničkoj izjavi, koju je na društvenoj mreži X objavila poljska misija UN-a i koju su potpisale nacije, uključujući vodeće kontriburtore Indoneziju, Italiju i Indiju. Među ostalim potpisnicima su Gana, Nepal, Malezija, Španija, Francuska i Kina - sve zemlje koje su dale nekoliko stotina vojnika u snage.

Najmanje pet pripadnika mirovnih snaga ranjeno je proteklih dana dok Izrael vodi borbu protiv Hezbollaha u južnom Libanu. Mirovna misija UNIFIL optužila je izraelsku vojsku da „namjerno“ puca na njene položaje.

Četrdeset država koje daju doprinos „ponovo potvrđuju našu punu podršku misiji i aktivnostima UNIFIL-a, čiji je glavni cilj postizanje stabilizacije i trajnog mira u južnom Libanu, kao i na Bliskom istoku“, navodi se u saopštenju.

„Pozivamo strane u sukobu da poštuju prisustvo UNIFIL-a, što podrazumijeva obavezu da garantuju sigurnost i sigurnost svog osoblja u svakom trenutku.“

UNIFIL, koji uključuje oko 9.500 vojnika oko 50 nacionalnosti, ima zadatak da nadgleda prekid vatre kojim je okončan tridesettrodnevni rat iz 2006. godine između Izraela i Hezbollaha. Njena uloga je pojačana Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1701 iz te godine, koja je propisivala da samo libanska vojska i mirovne snage UN-a trebaju biti raspoređene u južnom Libanu.

Na samitu u petak, francuski, italijanski i španski lideri rekli su da su „napadi“ na mirovne snage UNIFIL-a prekršili Rezoluciju 1701 i da se moraju okončati.

UNIFIL je saopštio da su njegove snage posljednjih dana „u više navrata“ bile na udaru vatre u libanskom gradu Naqura gdje je sjedište, kao i na drugim položajima. Misija je saopštila da je izraelska tenkovska paljba u četvrtak dovela do toga da su dva indonežanska mirovnjaka pala sa osmatračnice u Naquri.

Sljedećeg dana je rečeno da su eksplozije u blizini osmatračnice u Naquri ranile dvije Plave kacige iz Šri Lanke, dok je Izrael rekao da je odgovorio na „neposrednu prijetnju“ u blizini mirovnog položaja UN-a.

UNIFIL je u subotu rekao da je mirovnjak u Naquri „pogođen pucnjavom“ u petak navečer. Portparol UNIFIL-a Andrea Tenenti rekao je za AFP da je rad mirovne misije postao „veoma težak jer ima mnogo štete, čak i unutar baza“.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.